СЪБИТИЯ > Дискусии
„Възможно ли е по-добро бъдеще за България?“- дискусия в Клуб  „24 май“

02 ноември 2018

„Възможно ли е по-добро бъдеще за България?“. Дискусия по тази тема проведоха членовете на Клуб  „24 май“ Боян Дуранкев, Венци Росманов, Даниела Пенкова и Юрий Борисов, с гостуващото участие на икономиста  Митко Хитов.

Срещата бе организирана на 1 ноември 2018 в Плевен със съдействието и любезното домакинство на Александър Богданов.

Има надежда България да осъществи догонващо развитие и за десетина години да достигне сегашното ниво на Европейския съюз, „ако се отсекат главите на една триглава ламя“ – убеден е проф. Боян Дуранкев. Според него тези три глави са: ужасяващото неравенство, корупцията, ширещите се малограмотност и опростачване.  Усилията трябва да бъдат насочени и към промяна на самия Европейски съюз. Бъдещите ни евродепутати трябва да настояват за въвеждане на минимална европейска заплата (от порядъка на 1000 лева), еднакво данъчно облагане в съюза и мерки за догонващо развитие на България и Румъния.

Според д-р Росманов България никога след Освобождението си не е изпадала в такава нравствена криза,  в каквато се намира сега. Имали сме икономически, социални кризи, но такъв упадък на понятия, на ценностите, никога не е имало, смята той.  Това, по думите му,  не може да бъде преодоляно без промяна в образованието и в информационната среда.

Митко Хитов направи сравнение между ресурсите за образование, култура и социални дейности, с които България е разполагала преди 30 години и днес. По онова време България беше своеобразен високотехнологичен придатък на съветската икономика.  За съжаление сега отново сме придатък, който обаче осигурява евтина работна сила на западните икономики, отбеляза икономистът. По думите му политическата ни система е такава, че на власт винаги застават хора, които са своеобразна колониална администрация, тя  не създава условия за реализация на българите на българския трудов пазар. „За спирането на тези тенденции трябва да обявим на висок глас в Брюксел, че България до няколко десетилетия ще бъде изчерпана като безплатен източник на работна сила, така че преразпределителните процеси на ниво Брюксел да бъдат насочени към поне частично компенсиране на българските бюджети и райони, които произвеждат работна сила.“

Ключови според  Даниела Пенкова са намаляването на неравенството и промяната на медийната среда. Първото предполага промяна в данъчната система, по-конкретно преминаване от плоско към прогресивно данъчно облагане, а второто – възможност хората да осъзнаят своя истински интерес. Имаме медии, които са собственост на притежателите на капитала, те убедиха хората, че трябва да се обединим с онези, които имат противоположни на нашите интереси. „Данъчното облагане – това е темата, която определя как ще живеем, от кого ще се вземе и на кого ще се даде. Дали ще се вземат парите от богатите и ще се разпределят надолу или ще  се вземат от бедните и ще се дават на богатите. Нашето данъчно облагане прави точно това – дава на олигарсите.“ Затова според Пенкова е необходима борба.

Медиите обслужват интересите на свръхбогатите в България, отбеляза и Юрий Борисов. Той защити своята теза, че за да има промяна, са необходими политици, готови на революционни промени, както и „класови предатели“, които държат сериозни медии и допускат в тях хора, които разсъждават за интересите на бедните. В България не се водят два много важни дебата: няма дискусия за това как 5 лева могат да станат 10 лева и няма дискусия за бъдещето, при все че има хиляди битки за миналото, каза още Борисов.

Вижте повече във видеото:
– първа част-
-втора част –
-трета част –