Автори

Иван Гранитски

Иван Гранитски е журналист, поет, редактор, критик, публицист, издател и обществен деец. Автор е на над 25 книги поезия, критика и публицистика.

От 1997 г. ръководи създаденото от него  издателство „Захарий Стоянов“, което има вече над 2000 заглавия в общ тираж над три милиона екземпляра. В това число са върхови творби на българската литературна класика, както и нови оригинални книги на съвременни български писатели.

Издателство „Захарий Стоянов“ успя да създаде и собствен естетически и литературно-художествен кръг от ярки съвременни писатели, художници, режисьори, артисти, музиканти. По същество това е и естетико-художественият кръг от автори на месечното списание за литература, култура, изкуство и философия „Везни“, продължител на знаменитото Гео-Милево издание.

Досега Иван Гранитски и издателство „Захарий Стоянов“ са организирали над 3000 литературни премиери, изложби, концерти, спектакли, базари на книгата в цялата страна, както и 13 издания на станалите вече традиционни Национални културни празници „Албена“ в Североизточна България.

През октомври 2018 г. Иван Гранитски беше избран за член кореспондент на Българската академия на науките.

Пламен Карталов, поетът-философ на сцената06 ноември 20181 Пламен Карталов е феноменално явление в съвременната българска култура. Невероятни са диапазонът, дълбочината и концептуалната промисленост на неговите творчески търсения. Вдъхновението му се разпалва от творби на класическата българска опера като „Янините девет братя“ на Любомир Пипков, през дългогодишните медитации и размишления върху гениалната четирилогия на Рихард Вагнер „Пръстенът…
Андрей Пантев - една ренесансово разкрепостена и талантлива…26 март 2018Един от най-ярките интелектуалци в съвременна България без съмнение е проф. Андрей Пантев. Автор на десетки монографии, книги и безброй статии и интервюта, той облъчва публичното пространство с неподражаемия си артистизъм, с научната дълбочина на разсъжденията и с проникновението на историческите си паралели и анализи. За издателство „Захарий Стоянов“ е…