АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Борисов и Трифонов – състезание по невежество

Даниела Пенкова - 24 ноември 2018

За да не се лъжете и вие да разпространявате прочутия вече файл на БНБ относно Брутния външен дълг на България от 68% от БВП, нека направя няколко уточнения.

Файлът се отнася за брутния външен дълг, тоест държавния плюс частния. Ако се зачетете в него, ще откриете, че държавният дълг наистина е около 20% от БВП – той се формира от държавния външен дълг плюс държавните гаранции за дълговете на банковия сектор. За частните дългове (на фирми и домакинства), държавата не носи никаква отговорност за изплащането им, така че те не са част от държавния дълг.

Затова Борисов беше прав, когато каза, че имаме много нисък външен дълг. НО! Това всъщност е проблем, а не причина за хвалба, само че Трифонов е толкова невеж, че не го засече точно по този въпрос. Нека обясня защо.

  1. За страните, желаещи да влязат в Еврозоната, има поставени определени критерии (т.нар. Маастрихтски критерии), които включват изискването държавният външен дълг да не надвишава 60% от БВП. Няма да обсъждам тук личното си мнение срещу влизането на България в Еврозоната, а само ще кажа, че ние изпълняваме всички Маастрихтски критерии, въпреки че дори не сме в чакалнята на еврото и всъщност не е необходимо да го правим.
  2. Има една основна причина държавите на ЕС изобщо да не отговарят на тези критерии – 15 държави от ЕС, в това число всичките най-богати, надвишават този параметър. Всъщност го изпълняват страните от бившия Източен блок, защото ние винаги сме по-католици от папата. Причината богатите страни да имат повече дългове, е, че те имат много по-добра социална система, което е една от причините често бюджетите им да са на дефицит, който пък се финансира чрез дълг.
  3. Ако аз задавах въпросите вместо Трифонов, щях да попитам Борисов, ЗАЩО след като имаме един от най-ниските дългове в ЕС, не започнем да харчим и ние повече за бедните хора? Защо нашата скапана „социална система“ е буквално липсваща? Защо не предвидиха няколко милиарда в повече за здравеопазването, след като България е единствената държава в ЕС, в която гражданите заплащат от джоба си 48% от всички разходи за здравеопазване? За сравнение, във Франция гражданите харчат за здраве 9,76%! Е, имат и външен дълг от 98,5% от БВП, въпреки че са в Еврозоната. Явно грам не им дреме да слушат нарежданията на някой евробюрократ, а вместо това се грижат за хората. Лоша Франция, лоша!
  4. Хвалбата на Борисов за всеки нормален човек, разбиращ икономическите зависимости, всъщност е отвратителен знак за състоянието на България. След като ИМАШ възможност да задлъжняваш (при сегашното състояние на нещата), тогава защо не го правиш? Защо не се грижиш за своите граждани и не планираш повече социални разходи? Нямаме ли нужда от такива?! Басирам се, че на листчето Му нямаше отговор на тези въпроси.
  5. Ако пък обложим с данъци хората, които държат парите, дори няма нужда да задлъжняваме. Вместо това Борисов се хвали колко са ниски данъците в България, а Трифонов изобщо не се сети да го пита за кого са ниски ниските данъци! У нас те са ниски за богатите и високи за бедните! Във всички богати страни бедните са освободени от данък върху доходите (и у нас беше така преди да се въведе „чудният“ плосък данък), докато у нас те плащат данък точно колкото и милионерите. Обаче глупавият Трифонов и тук не го засече за „ниските данъци“. Или защото е абсолютно невеж, или защото и той е сред богатите, за които ниските данъци са нещо чудесно, или заради и двете.

И точно тия двамцата са най-котирани „спасители“ на нацията. Кога нацията ще се пробуди?

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…