АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валетин Радомирски: Правилна беше реакцията на Тръмп за конфликта Русия – Украйна

Валентин Радомирски - 02 декември 2018

Най-правилната реакция по отношение на конфликта между Украйна и Русия в Керченския проток е била на американския президент Доналд Тръмп. Това каза в предаването „120 минути” Валентин Радомирски, изпълнителен директор на Института за икономика и международни отношения. Според него Тръмп е бил най-адекватен от гледна точка на техническите обстоятелства.

„Тръмп каза: „Искам да разбера – имало ли е искане за преминаване от украинска страна или не е имало”, посочи Радомирски.

Изяснение от техническа гледна точка се очаква да бъде направено в бъдеще. Има обаче една „вратичка”, която всяка от страните в конфликта използва съобразно целите си.

„Тук въпросът стои в един документ, който продължава да се води като стълб на международните отношения, на международното право – Уставът на ООН. В чл. 1 е казано, че нациите имат право на самоопределение, а в чл. 2 се говори за неприкосновеността и териториалната цялост на държавите. По този начин и двете държави в момента в този спор имат право. Това беше използвано от великите сили по време на цялата Студена война, сега пак”, разясни дипломатът.

Според него българската позиция спрямо конфликта е по-умерена в сравнение с други държави и това е правилно, защото България се намира по-близо до този конфликт, отколкото другите държави от ЕС.

„Друг е въпросът, че нюансите в позициите, както на нашия президент, така и на премиера даваха различни трактовки на варианта. Аз лично бих искал да чуя като дипломат изречението, че България изпитва опасения за въздействието на конфликта върху сигурността на Черно море и призовава напрежението сега да не бъде използвано за увеличаване на военно присъствие в неговата акватория и крайбрежните райони”, каза още Радомирски.

По отношение на енергийните проекти, свързани с Москва и плановете втората тръба на „Турски поток” да минава през България, експертът в международните отношения каза:

„Моето лично мнение е, че ние трябва да поддържаме този поток. Той има геополитическо значение за нас и цяла Централна Европа. Ще даде възможност за диверсификация дори и с руски газ на страните от Европейския съюз”.

Вижте пълния разговор във видеото.

Източник - bTV, 120 минути
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…