АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Отново за данъчната наглост

Даниела Пенкова - 11 декември 2018

Попадна ми статия за доходите за миналата година на един от нашите депутати. 37 000 000 лева. Няма шега, няма измама – ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИОНА.

И понеже от няколко дни се занимавам със статистиките на българското здравеопазване и абсурдните идеи на министър Ананиев как да цака най-бедните, за да си прави пазарните реформи в здравеопазването, ей така, без да искам, се пресегнах към калкулатора. Ето какво открих:

Както знаете, всеки български гражданин е длъжен да плаща здравни осигуровки в размер от 8% от доходите. Системата куца, парите не достигат, но няма как – 8%, ОСЕМ. Между другото, в повечето европейски страни вноската е по-висока.

Тъй, сега идва интересното. Събрали се някога някакви български депутати, все умни глави, и започнали да умуват. И решили нашите, че ако случайно печелиш повече от 95% от населението, сиреч над 2600 лв на месец, то над тия 2600 няма да ги плащаш тез пусти 8%.

Речено – сторено.

Седи си сега нашият депутатин и си брои неговите 37 000 000. И си плаща здравните осигуровки, няма шест – пет. Плаща той осигуровки на 2600 лв на месец, по 12 месеца, по 8% и ей ти как цели 2496 лева отиват в Здравната каса. Годишно. Тъй де, закон е това, а всички сме еднакви пред закона, нали?

А знаете ли тия 2496 лв на колко процента от доходите на нашия депутатин се равняват?

На 0,006.

Това, другари мои, не са 8%, ОСЕМ.

Не е и 1%.

Не е и една десета от 1%. Не е една стотна дори!

Туй са 6 ХИЛЯДНИ от ЕДИН процент.

Ако депутатинът трябваше да плати онези 8% като мен и вас, то трябваше да вкара в Здравната каса 2 960 000. Няма грешка в нулите. Това са 145 098 здравни вноски за онези, които ровят в кофите; за онези, които са без работа; за онези, които са пропуснали трите вноски през последните 3 години. 145 хиляди невнесени вноски само от един човек.

Депутат.

Но законът си е закон.

Кой ли го пише?

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…