АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Боян Дуранкев: ЕС изгуби компаса си, Франция сменя парадигмата

Боян Дуранкев - 05 март 2019

Който влезе в еврозоната, губи богатства, подчерта икономистът

„Еврото празнува 20 години и откакто го има, се натрупаха много проблеми и въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Идеята, че може само с една валута и свободни пазари нещата да се подобрят, катастрофира през 2008 година с финансовата криза“. Така проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, коментира авторската статия на френския президент Еманюел Макрон, в която той предлага реформи, които да доведат до европейски ренесанс, като идеята за социален щит за всеки работник в ЕС, минимална работна заплата в еврозоната.

В предаването „12+3“ проф. Дуранкев подчерта, че в цяла Европа има натрупано социално напрежение и даде за пример модела Германия, интересен след въвеждането на еврото там.

„Повече от половината германци имат по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди въвеждането на еврото. ЕС търсеше какво по-добро да направи от другите, но загуби компаса си. Нито Меркел, нито Юнкер успяха да го обединят с нови идеи“.

Според проф. Дуранкев това, което Макрон предлага, е „добре дошло като храна за размисъл за самия Европейски съюз преди изборите“.

„Евросъюзът трябва да се стабилизира и да бъде модел за развитие на всички останали страни“.

Проф. Боян Дуранкев припомни думите на Митеран, който навремето казал, че, „ако има една валута без европейска федерация, то ще имаме катастрофи и екзити на различни страни“.

„Както Брекзит подсказа, че има много сериозни проблеми както между страните, така и вътре в страните. С една валута без европейска федерация идват авторитарни управления, които заместват демократични институции. Идват най-различни екзити. Кой има интерес ЕС да е по-слаб? Това са само банкерите на север и олигарсите на юг“.

„Моделът, върху който се строеше ЕС в началото, е различен от този отпреди 20 години, когато влезе единната валута, но без европейска федерация. В момента се сменя парадигмата и то от Франция, която винаги е водела революционно в ЕС, докато Германия – еволюционно. Третокласните икономики като българската и румънската ще бъдат в катастрофално състояние, ако спазваме само законите и ползваме една валута. Винаги идват кризи. Какво ще се получи, ако дойде криза? Моделът личи – ще бъдем отново с Гърция, Ирландия, Португалия, Италия. Там хората имат чудесен достъп до кредити, но когато дойде кризата, се оказва, че взимат евро, купуват чужди стоки. При първа криза активите им стават собственост на чуждите банки и стават крепостни до края на живота си“, коментира още икономистът.

По думите на проф. Дуранкев, ЕС се нуждае от една много по-силна координация, защото една валута не се оказва достатъчна за хармония, за развитие.

„Това, което Макрон усеща е, че огромна част от парите в отделните държави се насочват към една страна – Германия. Ако продължат екзитите и Германия върне дойче марката, най-силното нещо ще бъде дойче марката. Стотици милиарди евро се насочват в Германия, оттам те отиват в други страни, защото там имат по-ниска рентабилност“.

„България в момента няма план Б, изглежда, че всичко върви по мед и масло. Но влизайки в еврозоната, да не забравяме модела Гърция. Страните извън еврозоната постигат по-бързо развитие – Чехия, Полша, Унгария. Еврото облагодетелства Германия. Който влезе в еврозоната, губи богатства, а германските износители трупат богатства. Може и да се хвалим, че сме напред, но ако запазим същите темпове на икономическо развитие, нашите пра-правнуци евентуално ще достигнат средното на ЕС от 2018 година“.

Проф. Боян Дуранкев подчерта, че страната ни е нетен донор на ЕС:

„Или ЕС ще върви към една повече Европа, или екзитите ще продължат. И появят ли се северни европейски щати, защото това е очакваното, ако продължат екзитите, то южната периферия на Европа няма шансове и ще бъде разбита отвсякъде. Ние сме в най-лошото място на периферията. Не е достатъчно да слушаме какво казват началниците, време е да даваме идеи“.

Интервюто с проф. Боян Дуранкев можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, Хоризонт,„12+3“
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…