АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
В. Радомирски: Ако бъде приета сделката за Брекзит, може да бъде удължен срокът за напускането на Великобритания

Валентин Радомирски - 12 март 2019

Главният прокурор на Великобритания, който е и юридически съветник на правителството по Брекзит, все още не е дал своето мнение за новата сделка. От това ще зависи дали има някакъв шанс довечера гласуването да мине. То е първото от евентуално три гласувания тази седмица и може би е най-доброто за Тереза Мей и за нейното политическо бъдеще. Това каза за БНР дипломатът Валентин Радомирски по повод постигнатото от Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер ново споразумение за Брекзит като допълни, че основният документ по сделката не е променян, според повечето експерти в ЕС и във Великобритания:

„Подписани са два нови документа, които на практика не осигуряват обещаното от Мей при предишното гласуване – създаването на едностранен механизъм за напускане на споразумението за ирландската граница или ограничаването му по време, или замяната му с алтернативно споразумение“, поясни той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Документът, подписан тази нощ, е рекламиран като „жест от страна на ЕС към загрижеността, която проявява част от английските депутати“ относно досега сключеното споразумение. Новият текст гласи, че ще има споразумение за избягване на твърда граница, но то не може да бъде продължавано неопределеното във времето.

„Ако довечера все пак бъде приета сделката и някои от депутатите счетат, че досегашните им възражения не са валидни след тези два документа, можем да отчетем една победа на Тереза Мей и на цялостния подход за известна твърдост при преговорите и за известно бавене. Ще имаме един вариант, в който може би ще се наложи техническо удължаване на срока по член 50 – за напускането на Великобритания, за да може да бъде прието съответното законодателство“.

Според Радомирски „не може да се говори за контрол на Тереза Мей върху нейната партия“ по въпроса за Брекзит заради особеностите на изборната система в страната, която е 100% мажоритарна. Депутатите са по-свързани с избирателите си по региони, а в различните региони преобладават различни настроения спрямо напускането на ЕС, обясни той.

„В консервативната партия вече се оформят сериозни противници на Тереза Мей. Дори вече има няколко групи, една от тях доста силна, които подготвят нейната смяна, независимо дали тя ще бъде съвсем скоро, или ще успее да изкара докрай мандата си“.

Брекзит ще остави незаличима следа в ЕС поне в две отношения, категоричен е дипломатът. Едното е, че вече е преодоляна психологическата бариера, че от ЕС не може да се излиза.

„Брекзит е проява на британския национализъм, но той се превърна в мощен стимул за национализмите в другите европейски страни. Наблюдаваме в почти всички европейски страни нарастване на национализма. Появата му е в различни форми и различно съдържание, понякога, но е факт – национализмите се усилиха и това ще бъде новото явление за ЕП“.

Засега социолозите предричат, че ЕНП ще запази първенството си в ЕП, но с по-малко депутати. По-малко евродепутати ще има и ПЕС, изтъкна Радомирски.

„Няма да има възможност ПЕС и ЕНП, както досега, с открити или скрити коалиции по различни въпроси да прокарват редица решения в Европейския парламент“.

По повод предстоящата днес среща между председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, дипломатът отказа да прогнозира дали ФИДЕС ще бъде изключена от ЕНП, но подчерта:

„Разломите вече не са само в политическите семействата, не са дори в самите парти. Често пъти са разломи в самите общества и това е, което често разделя дори самите партии на две половини, защото едната отговаря вече на интересите на едната част от обществото, а другата – на другата. При това, този разлом продължава да се задълбочава. Досегашната европейска бюрокрация не успя да намери убедителни отговори за това как ще бъде лекуван“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, Хоризонт,„12+3“
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…