АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева за повратния ХХ конгрес на КПСС от 1956 г.

Искра Баева - 14 март 2019

Конгрес, който разчупва сляпата вяра в комунизма – така проф. Искра Баева определя ХХ конгрес на КПСС от 1956 г. в предаването „За историята свободно“ (20.02.2019 г.) на Българска свободна телевизия.

В предаването проф. Баева и проф. Владимир Мигев разказват за обстоятелствата, при които се провежда този повратен конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз. На него тогавашният съветски лидер Никита Хрущов изнася доклад за сталинските репресии.

Прави го по-скоро заради вътрешнопартийните борби – за да удари сталинистите, но влиянието на доклада е глобално, отразява се на комунистическото движение в целия свят, отбелязва Искра Баева.

За последиците от конгреса и за нееднозначната фигура на Никита Хрущов – вижте и чуйте повече във видеото.

Източник - "За историята свободно", БСТВ, 20.02.2019
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.…