АНАЛИЗИ > СТАТИИ
 Тръмп иска „Америка първа“, но светът смята, че „Китай е пръв“

Васил Проданов - 16 март 2019

Тези дни бе публикувано ежегодно световно проучване на агенция „Галъп“ (не българската, а глобалната аналитична, изследователска и консултантска агенция), направено в 134 държави на планетата (1). В него се прави рейтинг на възприятието на хората в света за това кой има най-голямо одобрение като световен лидер. Сравняват се позициите на  САЩ, Китай и Русия. Какво показва това поредно изследване?

Глобалното одобрение на американското лидерство е на най-ниското си равнище през последните години, което ще има следствия за така нар. „мека власт“ – да караш хората да те харесват и  да ти имат доверие,  да задаваш образци на поведение, вяра в твоите ценности и перспективи. Средното одобрение към американското лидерство в света е 31 %, а на китайското 34 %. Доналд Тръмп вдига лозунги „Америка първа“, но в очите на повече хора в света по приемлива е идеята за „Китай е пръв“. Именно през двете години, през които той е начело на САЩ, във възприятията на мнозинството от хората в 134 държави в света е станал огромен срив надолу – от 48 на 31 % одобрение. И обратното, година след година тенденцията е одобрението за китайското лидерство да върви нагоре – през миналата година е било 31 %, сега е с 3 % повече. Докато Тръмп обясняваше, че ще направи „Америка отново велика“ в очите на световното обществено мнение тя се е сринала, а други страни изглеждат по-„велики“ (2).

Възхождайки като икономическа сила през последните години Китай се опитваше да разширява своето влияние и в други сфери. В проучването на Галъп се говори за голямото инвестиране от него във военни и икономически проекти, за защитата на националния суверенитет от всякакви опити той да бъде атакуван с привичните за САЩ лозунги за „демокрация“ и „човешки права“.

На всичкото отгоре одобрението на лидерството на Русия е почти колкото това като на САЩ – 30 %. За първи път в одобрението за руското лидерство в глобален план е почти толкова  колкото и за американското. Въпреки развихрящата се нова студена война, съпътствувана от огромна пропагандна, икономическа, технологическа, стратегическа битка, която се води с нея. Тази битка стигна своя връх през последните две години, стигайки мащаби от времето на Маккарти в началото на 1950-те години в САЩ. Независимо от това  обаче рейтингът на Русия в глобален план расте, а на САЩ пада.

Има и още нещо. Добре известно е, че спадът на одобрението към САЩ като страна, която има право да води другите, да задава образци, има многопосочни следствия. В доклада на Галъп се подчертава, че намаляването на доверието към тях, тяхната политика, техните стоки и пр. може да означава и допълнителни загуби в милиарди в търговията.

Да, в света, в който живеем все повече ще наблюдаваме този политически синдром. Едно обещаваш, издигаш примамливи и нереалистични лозунги за това, което ще направиш за страната си, оглупелите маси ти повярват и тръгват след теб. Получава се обаче нещо съвсем друго. Вече го видяхме и в нашия регион. Преживяхме го. Най-напред Горбачов ни обещаваше „повече демокрация, повече социализъм“ и нашите перестройчици ентусиазирано създадоха „Клуб за гласност и преустройство“. Доведоха ни обаче до нещо съвсем различно – периферизиран и компрадорски неолиберален капитализъм, в страна, която по свобода на словото е на 111 място в света.

После новопоявилите се „демократи“ излъгаха българския народ, че „времето е наше“, но времето се оказа на едно малцинство от разграбилите построеното от социализма национално богатство, а мнозинството живее в страната с най-голямото неравенство и най-голямата експлоатация в ЕС.

Така и Тръмп обещаваше, че Америка ще „отново велика“, но повечето хора в света смятат, че някой друг е станал такъв.

(1)  „America First?“ Rating World Leaders: 2019, https://www.gallup.com/analytics/247040/rating-world-leaders-2019.aspx?g_source=link_NEWSV9&g_medium=SIDETOP&g_campaign=item_247196&g_content=Rating%2520World%2520Leaders%25202019, March 14, 2019

(2)  Kelley, Trista. China just overtook the US in global leadership approval, In: Business Insider, https://www.businessinsider.com/china-just-overtook-the-us-in-global-leadership-rankings-2019-3?r=US&IR=T&utm_content=buffer9efd9&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-biuk&fbclid=IwAR1t6Yb1my_JAoKlaxbvUrV-spI1FtlneBYh7qokUU85KvbXe71v9LGwz7E, March 14, 2019

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт. За контакт: vprodanov@hotmail.com