АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Само с пресконференции няма да стане!

Панко Анчев - 04 април 2019

 След скандалите с апартаментите и оставките на облажилите се от властта си водещите му активисти ГЕРБ са вече съвсем на ръба на пропастта. Някой трябва просто да бутне Борисов и той ще полети надолу с главата. И дори гък няма да каже. Толкова са гербаджиите изплашени. Обаче се правят на горди и храбри и сами си дават кураж, че скандалът ще ги направи по-силни и дори ще направят невъзможното – ще превърнат минуса в плюс. Несвързаното им говорене показва в какво състояние е партията и нейните водачи. Довчера те бяха спасители, велики политици, герои, борци срещу корупцията. Доскоро дори четири папи бяха целували Борисов заради величието и неповторимостта му. А днес той се чуди как да излезе от кълчищата, в които като пиле се е оплел. Словесните бисери, които се сипят от неговите уста и особено от устите на Цветанов, Менда, Дариткова, Габриел, неправилните им изречения са все симптомите на психическото и физическото състояние на ГЕРБ. Партията и нейното управление отдавна е „на системи“, за да се удължи още поне мъничко животът им. Дано хората ги съжалят и повярват на самохвалбите им. Никой няма да ги съжали. Но този път те сами няма да си тръгнат. Сега вече имат какво да губят.

Затова някой трябва да изключи тези системи и да бутне лекичко паникьосаните управници в политическата преизподня.

Ала вместо БСП да направи това, което всички очакват, ръководството й е постоянно заето с пресконференции и оправдания, че разкритията с апартаментите на властта не са нейни или че е неморално поведението на Цветанов и трябвало да го разследва правосъдието. И изобщо, че не е това, за което я смятат.

БСП напусна парламента. Аз мисля, че това беше силен ход, но той не бе последван от други радикални действия. И ефектът му намалява и е заплашен да се обезсмисли. Няма смисъл да излезеш от парламента, за да влезеш в залата за пресконференции и да разказваш как ще разясняваш колко велика е „Визия за България“ и не искаш да участваш политическия фарс на ГЕРБ. Но времето минава, а парламентът не се разпада. А не се разпада, защото с пресконференции няма да го изплашиш. Страхът му може да дойде единствено от гневните хора. А тях няма кой да ги изкара на улицата. Хората говорят помежду си, ядосват се, заканват се в социалните мрежи, но не ги оставят да викнат на народните представители да си съберат За да дойдат други, по-способни и съвестни от тях.

Вместо това БСП се упражнява в риторика. Левицата не е задействала структурите си, не е призовала обществото да застане на нейна страна, не е убедила народа, че трябва да измете ГЕРБ от властта. И не показва силата, на която да повярват и след която да тръгнат. Когато една опозиционна партия обявява, че властта трябва да се смени, няма право да се колебае и да чака някой друг да й даде управлението.

Когато БСП каже „А“, много рядко се премества до „Б“. Няма последователност и логика в говоренето и действията й. Тя скача от тема на тема и не използва политическите скандали с управниците в пропагандната си работа. И така и не намира, ако не „умни и красиви“, то поне „отвратени и погнусени от властта“ (а те са толкова много), за да я изплашат и прогонят с „карнавални шествия“. Толкова ли е трудно да ги събере пред Народното събрание, както винаги срещу нея са ги организирали и те са  излизали, крещели и заплашвали. Не става дума за безредици, чупене на витрини, хвърляне на камъни, а просто за демонстрация на воля, гняв и непоносимост. За да се види всеобщото настроение и ненавистта на обществото към ГЕРБ и всичките негови пожарникари, физкултурници, остриета, тежки артилерии.

Никоя не дава власт и не прощава на слаб, послушен, страхлив, нерешителен и немощен политически субект. Дори и някои от ръководителите му да впечатляват журналистите на пресконференциите. Но ако те продължават да се упражняват в риторика и кроят някакви свои планове и проекти, ще дойде и тяхното време да застанат на ръба на пропаста.

И нека бъдат сигурни: ще се намери кой да ги бутне в нея!

 

Източник - "Поглед инфо"
Панко Анчев е български литературовед, литературен критик, публицист, историк и философ. Автор е на книги по въпросите на литературната история, културологията, философията на историята, политологията. Отговорен редактор на списанието за литература и изкуство „Простори“. Член на Съюза на българските писатели и българския ПЕН-център. Носител на национални литературни награди. Почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ в Москва