АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Отново е 9 май! Денят на победата! Ден на Европа!

09 май 2019

9 май 1945 г. е онзи светъл миг, в който обединените сили на СССР, САЩ и Великобритания сложиха край на мракобесието и унищожението на човешките съдби, на чевеконенавистната идеология на хитлерофашизма.

И нека помним, че най-големият принос, за да я има Европа, за да осъществяват своите граждански и демократични права европейските граждани, принадлежи на СССР, на непобедимата Червена армия.

И когато днес, в навечерието на европейските избори, българският политически елит се дистанцира от истините за Втората световна война, мълчи за огромния принос на руския народ към Европа и човечеството, когато по улиците на София, по време на военния парад на 6 май се допуска официалното маршируване на млади мъже, облечени в есесовски униформи, и липсва обществена реакция, когато от програмите в българското училище отпада всеки намек за хитлерофашизма и за решаваща роля на Русия в неговия крах, когато русофобията се превръща в залог за успешна политическа и икономическа кариера – то това означава, че и ние, българите, но и Европа е в опасност фашизмът да бъде възроден!

Но днес е празник! Празникът на победата! Празникът на мира и единението!

Поклон пред подввига на милионите герои от Червената армия! Поклон и пред войниците и офицерите от Българската армия, които чрез героичното си участие в последната фаза на Втората световна война измиха позорното клеймо от лицето на България, поставено от правителството на Богдан Филов!

Нищо не трябва да бъде забравяно! Поклон!

Честит Ден на победата! Честит ден на Европа!