АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Глобално бъдеще без Запада?!

Вихра Павлова - 10 май 2019

„Ако Западът, воден от Съединените щати, няма достатъчно зрялост и смелост да се движи в посочената посока, другите центрове на сила ще трябва да създадат глобално бъдеще без него.“  Това каза ръководителят на руското разузнаване Сергей Наришкин в стратегическа реч пред Конференцията по международна сигурност в Москва (MCIS-2019) на 24.04.2019 г.

Посочената посока е укрепване на глобалните и регионалните формати на диалог и сътрудничество, в противовес на едностранните и силово налагани решения.

В речта на  Наришкин могат да бъдат откроени три фундаментални момента:

  1. За същността на капиталистическите хегемони – Британската империя и наследникът ѝ САЩ. Той я обясни по следния начин: „те, за разлика от другите народи, гледат на света като на фабрика и не жадуват за нищо по-силно от печалби и изгоди“.
  2. За бизнес модела на англо-американската геополитика каза: „Глобалната корпорация не може да престане да се разширява и да допусне намаляване на печалбите си. Тя по-скоро ще унищожи международната правова система и архитектурата на сигурност, нерентабилни и неудобни за нея.
  3. За „необратимостта на формиращия се многополюсен свят“. „Самонадеяността и самозаблудата“ на Запада според Наришкин не могат да предотвратят този процес.

Накрая ръкавицата бе хвърлена срещу „тесния клуб на избраните“. Както посочи Наришкин, „обществото изпраща ясен сигнал до властите, че се чувства измамено.“

И скоро няма да има папи, патриарси, калугери и попове, които да ги спасят! Робът няма вечно да търпи и да се моли. Моментът на избор „Свобода или смърт“ назрява. А този избор поне досега се е случвал именно в такива периоди на глобална трансформация, въпреки риска да изчезнем от геополитическата карта на света.

Сергей Наришкин: „Ако Западът, воден от САЩ, не върви към укрепване на глобалните и регионалните формати, другите центрове на сила ще трябва да създадат глобално бъдеще без него“

Съвсем очаквано в България събитието, на което присъстваха над 1000 делегати от 111 страни и седем международни организации,  бе старателно неглижирано, от една страна под натиска на САЩ, от друга, заради безхаберието, лакейството и геополитическата неграмотност на т.нар. управляващ елит.

За щастие, от българска страна, на срещата присъства експертът по национална сигурност и международни отношения Боян Чуков, чиято оценка на събитието може да се прочете тук.

А ето и цялата реч на ръководителя на руското разузнаване Наришкин, която заклетите евроатлантици у нас се налага да изслушат внимателно, докато ни забавляват с „евроатлантическото бъдеще на България“ и ПР акции с визити на йезуити.

 

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.