АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Да политизираме или да не политизираме стратегическите проекти

Димитър М. Иванов - 14 май 2019

Странният гопак (веднъж така – веднъж онака)
на политици с претенции за компетентност, обхванати от амнезия

Гопак е танц, който винаги включва аматьори и професионалисти. Участието на аматьори обаче е важно за моя коментар.

Когато една политическа сила е управлявала повече от 9 години и има претенцията да бъде национално отговорна и сериозна, нейните лидери нямат право да се държат двулично и да проявяват политическа и лична амнезия.

Това, което наблюдаваме в поведението на бившия президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев, на редица депутати от ГЕРБ, вицепремиери от действащото правителство, коалиционни партньори и др. в последните дни, е опит за мръсна атака срещу изказана от президента Румен Радев подкрепа за един възможен инвестиционен проект. То е демонстрация на долнопробна и евтина политическа поляризация и силен пример за нещо, което прилича на психогенна амнезия.

Самото политическо говорене на настоящия президент по темата означавало „дълбоко неразбиране на процеса на преговори“, заявява бившият президент Плевнелиев в свое интервю. „Политическото говорене на Радев е контрапродуктивно и ще ни отдалечи, нещо повече – ще произведе крайно негативна реакция на инвеститора..“, казва той.

Плевнелиев очевидно има проблем с паметта, както и всички други, които запригласяха в този хор. Та не си ли спомнят, че от ноември 2018 г. и досега (а и преди, във втората половина на 2017 г.) те не са спрели своето не само силно политизирано говорене, но и говорене, придружено с най-брутални обиди срещу шведската СААБ. Забравиха ли Плевнелиев, Цветан Цветанов, Каракачанов, депутати от ГЕРБ и т.н. с какви епитети наричаха и продължават да наричат една от най-големите и най-високотехнологичните компании в областта военновъздушната, телекомуникационната и гражданската техника в Европа и в света?

Тогава не си ли даваха сметка, че това „политизирано“ говорене ще прогони СААБ от България, че ще отблъсне и много други шведски стратегически инвеститори? Че това е  срещу националните ни отбранителни, икономически, финансови и технологични интереси?

Двуличието и психогенната политическа амнезия отвращават. Така национални интереси не се защитават.

Но има и нещо друго, извън двуличието и амнезиите. И то е липсата на компетентност. Само че не от страна на държавния глава. А от страна именно на тези, които само развяват знамето на компетентността, а всъщност говорят посредствени неща.

Бившият президент уточнил, че не става въпрос за „Фолксваген“, а за „Шкода“, което според него показвало дълбоката некомпетентност на Радев. Нима Плевнелиев не знае, че на 28 март 1991 Групата Volkswagen AG в рамките на своята стратегия за експанзия създава JV международно партньорство със Skoda automobilová a.s., придружено от закупуването на 30% дял от Skoda . На 19 декември 1994 г. Volkswagen AG закупува допълнителен дял и увеличава своя дял в чешкия автомобилен производител до 60.3%; на 11 декември 1995 г. повишава отново този дял до 70%. На 30 май 2000 г. Volkswagen AG отново повишава своя дял до 100%, превръщайки Skoda automobilová a.s в изцяло свое подразделение.

Кой в случая е некомпетентен?

И накрая. Плевнелиев заявява в своя категоричен стил, че „…по проекта работим и преговаряме заедно с правителството повече от година. Радев не е имал нищо общо. По-добре и да няма“. Всеки, който е изучавал дисциплината „Международен бизнес“ (една от основните дисциплини в бизнес обучението, както и в магистърските програми по бизнес администрация и мениджмънт), добре знае, че една от първите задачи на всяка чужда компания, желаеща да реализира успешно своя entry strategy (стратегия за навлизане) в друга страна, е да анализира т. нар. политическа обкръжаваща среда. Да се запознае, да идентифицира основните актьори и лица на позиции, които вземат важни и значими политически, икономически и финансови решения, и най-важното да създаде добри и ефективни business to government relations.

Това го пише във всеки учебник по международен бизнес, г-н бивш президент.

Така че, както Volkswagen AG, така и самият държавен глава са задължени да се срещнат, да се осведомят взаимно за интересите на седмата по големина според класацията на Fortune компания в света, както и с националните стратегически приоритети на България, с политическата среда в страната, с усещанията за политически риск и несигурност и с пътя, по който България възнамерява да се развива.

Срещата между президента Радев и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, и особено разговорът за потенциалните намерения на една от най-големите германски и мултинационални автомобилни групи да инвестира в България, е повече от важна и необходима.

Това е за тези, които говорят ужким за компетентност.

13 май 2019 г.
Лондон-София

 

Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.