АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Баева: Крайно време е сериозните историци да загърбят политическите страсти и да погледнат на антифашистката съпротива като фактор на националното достойнство

Искра Баева - 15 май 2019

„Изправени пред опасността, която виждаме и в ЕС, и навсякъде другаде – на възраждане на национализма, но не просто онзи градивен национализъм на гордост и защита на националните интереси, а ксенофобския национализъм, който е срещу другите, не бива да забравяме уроците от Третия райх, от фашизма, от националсоциализма и от това до какви последици може да доведе крайният национализъм“. Това каза пред БНР проф. Искра Баева.

„Факторът „антифашистка съпротива“ в България не е за подценяване. Цялата пропаганда след 1989 г. си я обяснявам с политическите страсти“, коментира тя в предаването „12+3“ и добави:

„След като са минали 3 десетилетия, би трябвало сериозно да погледнем на въпроса. … Мисля, че е крайно време сериозните историци да загърбят политическите страсти и да погледнат на този фактор като фактор на национално достойнство“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Източник - БНР, Хоризонт,„12+3“
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…