АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Класовата война си върви. Забелязвате ли?

Даниела Пенкова - 05 юни 2019

Слушам един „експерт-финансист“ по БНР, Любомир Дацов, който скача срещу предложението за намаляването на ДДС-то. Изключително невежо изказване, но водещата е неспособна да зададе един нормален въпрос.

Забелязвате ли как десните уж са винаги срещу данъците и твърдят, че колкото са по-малко, толкова е по-добре, но стане ли дума да се премахне някой данък, който тежи на гърба на бедните, веднага се обявяват против?

Важно е да осъзнаем покрай тази дискусия, че десните всъщност не са против данъците изобщо, а са единствено против данъците за богатите. А когато бюджетът не се пълни с данъци от бедните, той трябва да се пълни с данъците от богатите и обратното.

Затова и сега наблюдаваме такъв отпор – експертите-слуги на капитала си умират от страх да не би да се наложи вдигането на данъка за богатите, за да се запълни дупката в бюджета.

В цялата история най-дразнещото е, че се обсъжда единствено намаляването на ДДС-то за хляба, а не на всички основни хранителни стоки, включително детските храни, както е в целия Европейски съюз и както предложихме миналата година с инициативата „Да спрем машината за неравенство“.

В момента сме зрители на поредната класова война между хората и капитала. Въпросът е ще се включим ли в нея, или ще останем пасивни, докато капиталът строява редиците си от пишман-експерти.

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…