АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Приватизираха и политиката

06 юни 2019

Под натиска на Чалгаджията на Републиката, партийните субсидии падат от 11 лв. на 1 лв. Така всички сегашни и бъдещи политически партии биват връчени директно в ръцете на бизнеса, защото парите са в него и сега няма друг начин организациите да съществуват, освен ако не бъдат финансирани от „предприемачите“.

А докато тук народът се радва на подобна „победа“, в САЩ Бърни Сандърс води точно обратната битка и не спира да обяснява колко корумпирана е системата на финансиране на кампаниите (за справка, потърсете изказванията му по темата „a corrupt campaign finance system“, които ще намерите и като видеа). Там, където отдавна сърбат попарата на частното финансиране на политиката, можем да видим какво произлиза от това – в нея влизат само милионери и хора, поддържани от милионери, и в крайна сметка изборът се свежда до хора като Килъри и Доньо.

Не, големите партии у нас изобщо не се притесняват от намаляването на субсидиите – те си имат достатъчно милионери в изпълнителните бюра и кръгове бизнесмени, които получават обществени поръчки за милиони. За кого мислите, че ще работи една политическа партия, ако тя се постави в зависимост от фирмите? За работниците на тези фирми, или за собствениците им?

Личното ми убеждение е, че Чалгаджията свърши една мокра поръчка за големите партии. А множество наивници помислиха, че приватизацията на политиката, защото точно за това става дума, е най-доброто решение за обществото. Колко години още трябва да минат, преди да разберем, че приватизацията ограбва, а не подобрява публичните блага? Наивници.