АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Я по-внимателно с ДДС-то и ДПС-то!

06 юни 2019

PRска парламентарна драматургия с предизвестен изход – така може да се дефинира спорът около ДДС-то, режисиран от ДПС-то.

Ако някой си въобразява, че новобогаташите не могат да спят от тревожни мисли за състоянието на бедняците, нека помисли защо при третото си появяване в парламента за две години депутатът на ДПС Делян Пеевски заяви, че партията му обмисля да внесе проект за свалянето на ДДС на хляба, лекарствата, книгите, както и за безплатни детски градини. На следващия ден парламентарната група на „БСП за България“ обяви законодателна инициатива за намаляване от 20% на 5% на ДДС за месо, мляко, брашно и продукти от брашно.

И се започна…

Всъщност, не е тайна че данъчната ни система се нуждае от генерална промяна. И облагането на големите компании, и ДОД на физическите лица (особено в частта му за плоския данък), и съотношението „преки данъци – косвени данъци“ в България са неевропейски, несоциални и необмислени. Като илюстрация: тазгодишното изследване на растежа на неравенството в света убедително показа, че България е на първо място – в света!

Но защо сега се предлага само поредна кръпка на скъсания данъчен кожух, а не цялостна данъчна реформа?

Първата причина е че експертното икономическо мислене на вносителите е на ниво аритметика от първи клас.

Те пресмятат, че, ако например, се смъкне ДДС-то от 20% на 5%, това означава че ако една стока е струвала преди това 1.20 лв., то след намалението тя ще струва 1,05 лв. Елементарно, но невярно! Икономическата логика е, че при икономика, функционираща на база печалба (капиталистическа икономика, с извинение, г-жо Нинова), то при подобно намаление на ДДС-то производителите и търговците или ще оставят същата цена, или ще я ориентират към 1,10 лв. Причина: може да се печели както от ниските разходи, така и от високата цена!

И още нещо. Експертното икономическо мислене би препоръчало да се вдигат доходите на най-нископлатените по-бързо, отколкото на най-високоплатените. Става дума за пенсии, минимални заплати, минимални доходи на семейства с деца. Такова експертно мислене у нас е чуждо.

Втората причина е че и БСП, и ДПС не са пряко на кормилото на управлението.

БСП съзнава, че точно сега не й трябва колаборация с ГЕРБ, както и че бленуваните извънредни парламентарни избори отидоха в историята. По-добре на топло в парламента при високи заплати и добавки, по-добре някои едри социалисти тайно да се облажват от герберската трапеза (мога да илюстрирам с примери за десетки милиони, но ще го направя при поискване), отколкото да си навън и безгласен. PR-ът на БСП може да си позволи да натиска по тези въпроси, „ето колко сме загрижени за бедните, ние, богатите“!

ДПС чрез новата доза PR с „грижа за бедните“ – при това от страна на мултимилионера, показва че е обърната с лице към проблемите на своите най-бедни електорални единици, които са нули във финансово отношение.

БСП сигурно съзнава че ходи по много, много тънък лед. Винаги когато се е прегръщала тази партия с онова движение, отливът на електорат е бил гарантиран. Но с кого, ако не с Доган и с Пеевски?…

Накрая, както се и очакваше, гръмовержецът Бойко Борисов обяви на годишния бал на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че правителството няма да променя данъците.

Така че данъчната ни реформа се отлага за неопределеното бъдеще, когато левицата (и може би в нея – и БСП – кой знае?!) ще спечели изборите.

И все пак, необходимо ли е и възможно ли е сега да се пипа ДДС-то?

Европейската комисия има разписано становище за унифицирано ДДС във всички държави от ЕС, според което се допуска общата ставка по ДДС да бъде намалена до 15%. С други думи, България може да я смъкне по някои групи стоки от 20% и 15%. Но в това становище има и допълнение ‒ позволява се да има определени групи стоки, които да бъдат с още по-ниски диференцирани ставки и даже нулеви ставки. Въпросът е кое точно трябва да се впише в социалната, икономическата и конкурентната стратегия на България. Точно този експертен анализ липсва.

Затова засега:

  1. Не пипайте данъчната система, докато не е ясна цялостната данъчна реформа.
  2. Не променяйте ДДС-то на хляба – никой няма да яде повече хляб при малко по-ниска цена. А с икономията за месец не може да се купи и кило кренвирши.
  3. Внимавайте с ДПС-то: милионерите там могат да си напазаруват не само медии, ТЕЦ-ове и влияние, но и един типов хляб. Но който е ял от тяхната трапеза, след това не е стигал далече. Това го знае и Борисов, затова внимава в картинката. Знае ли го и БСП?