АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Невидимите органи на пазара

Васил Сивов - 07 юни 2019

„Независими“ експерти от всякакъв род и порода в надпревара възпяват свободния пазар на Запад, честната конкуренция и невидимата ръка, която автоматично поставяла всеки на заслуженото място. На производителите оставало само да предложат стоката на изгодна цена, да увеличат продажбите и да завоюват световните пазари. Оказа се, че освен невидимата ръка пазарът на Запад има и други, не по-малко действени органи. Учтиво с усмивка и сладки речи за демокрация там бързо дават да се разбере, че пазарът е свободен само за тези, за които трябва да бъде свободен. Яви ли се заплахата да се завладее пазара от други, тогава се задействат тези други по-ефективни невидими органи. Особено когато става дума за новите технологии.

Случаят с Китай е характерен в това отношение. Докато за процъфтяващия Запад той беше удобен в тогавашното съотношение на силите, нямаше никакви възражения. Но щом се очерта алтернативата за предстояща загуба на лидерството и то в ключови отрасли, мантрите за честна и свободна конкуренция бяха заменени със заплахи и арести. Войната с набиращите сила гиганти на Ай Ти индустрията Huawei и ZTE излезе на преден план още през 2017 г. САЩ обвиниха ZTE в продажба на продукция на Иран и КНДР и й наложиха глоба от 900 млн. дол. Невидимите органи на пазара не разрешиха на американски производители да продават детайли на компанията, закриха достъпа й до най-важните компоненти на операционната система „Андроид“ и й забраниха всякаква експортна дейност на територията на страната. Така Министерството на търговията на САЩ за броени часове отнеха големия дял от пазара на една от най-големите телекомуникационни корпорации в Китай и света. В Австралия водещата телекомуникационна компания Telstra прекрати продажбата на смартфони ZTE под свой бренд поради наложените санкции и й забрани да произвежда устройства за австралийския диапазон на честоти за мобилна връзка. В резултат през изминалата година ZTE зае вече четвърто място с дял 12,2% на американския пазар на смартфони след Apple, Samsung и LG.

Освен това, както се полага при свободната и честна конкуренция против китайците бяха предявени обвинения в шпионаж. Ръководителите на главните спецслужби АНС, ФБР и ЦРУ внесоха в Сената препоръки за американските граждани да се откажат от покупки и използване на смартфоните на Huawei и ZTE под предлог, че можели да се използват от китайските власти за скрито разузнаване. Какво да кажем за Фейсбук, замесен в скандалите с предаване на данни за потребителите, или за Гугъл, който не отрича, че работи с правителството на САЩ, в т.ч. с Министерството на отбраната за целите на киберсигурността.

През това време невидимите органи на пазара продължават своя победен марш. През 2018 г. под натиска на конгресмени и сенатори бе провалено партньорството на Huawei с един от най-големите мобилни оператори на САЩ  AT&T, който в последния момент се отказа от пласмента на китайски смартфони. Американското правителство се обърна към ръководителите на големите компании от ЕС и Япония с искане да се откажат от китайското телекомуникационно оборудване поради опасност от хакерски атаки, като им обеща да осигури алтернативни устройства за връзка. Японските власти веднага се отзоваха със забрана на двете компании да получават правителствени контракти. По същото време след искане на САЩ в Канада бе задържана финансовата директорка на Huawei Мен Ванчжоу.
Сега когато целият свят се готви за внедряване на телекомуникационни мрежи от пето поколение, следвайки принципите на честната конкуренция, САЩ призоваха ЕС да не купуват продукцията на Huawei при изграждането инфраструктурата на 5G. Явно и тайно американски правителствени лица водят преговори с Франция, Германия и други европейски страни, убеждавайки ги, че най-големият производител на телекомуникационно оборудване е заплаха за тяхната сигурност.

Както виждаме невидимите органи на пазара вече набират обороти при отстраняването на конкурентите за подялба на лъвския пай. Със същите средства ни налагат покупките на американския втечнен газ вместо по-евтиния и качествен руски. Така ще дадем и милиардите за американските изтребители F-16. При честна конкуренция и свободен пазар.