АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Все повече хора и политици забравят поуките от Втората световна война

08 юни 2019

Светът е в процес на оформяне на нова система на международни отношения и този процес върви поне от няколко години. Така проф. Искра Баева коментира пред БНР отсъствието на руския президент Владимир Путин от честването на 75-годишнината от съюзническия десант в Нормандия от останалите световни лидери.

„След края на Студената война изглеждаше, че се е установил траен световен ред с водеща роля на САЩ, 10 г. по-късно обаче се оказва, че сме сред подвижни пясъци – различните сили търсят свое място, промени се мястото на Русия, на САЩ, на големите европейски държави. Ние сме в средата на този процес и не виждам края му“, коментира проф. Баева в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея историята е нещо, което политиците използват, за да проверят докъде са в момента в сравнение с миналото. И подчерта, че десантът е безспорно повратно събитие във Втората световна война, но най-вече за Западна Европа.

„Все повече хора и политици забравят за тази война и за поуките от нея. Затова ми се струва, че всяко припомняне и всяко отбелязване е полезно, защото ако виждате през последните години и месеци все по-често идеята, че може да има война става всекидневие. А хората, които си спомнят какво е била тази последна голяма война, би трябвало да положат усилие, за да преодолеят противоречията и да се опитат да ги разрешат по мирен начин. Припомнянето на миналото е много по-полезно, когато това минало е трагично, защото то ни предпазва от бъдещи трагедии“, каза проф. Искра Баева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, „Събота 150“ на програма „Хоризонт“