АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Когнитивният дисонанс  на нашите в ПАСЕ

Валентин Вацев - 26 юни 2019

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през нощта срещу вторник гласува резолюция, която по същество възстанови правата на Русия в организацията. Всъщност това е отмяна на санкция спрямо Русия, наложена през 2014 г. 180 депутати гласуваха „за“, 62 „против“ и 10 „въздържали се“.

Когато преди пет години в ПАСЕ отнеха на Русия правото да гласува, нейните депутати извъртяха византийски номер. Без да напускат с тряскане на вратите до степен на откачане на пантите, те замразиха членството на Русия, което означава: „Обидени сме! Ние плащахме луди пари за членство в ПАСЕ и сега без нас няма да имате пари дори  за кафе!“

Повече от половин година ПАСЕ се колеба и накрая отново  покани Русия, все едно й каза:“Не би ли дошла, тъй като твоите пари са незаобиколим фактор?“ Забележителна е реакцията на  украинския външен министър Климкин: „Ние тук ще си откъснем главите и няма да позволим Русия да се върне отново докато  сме там!“, тоест  заплаши с рекет.

Сега пари ще има и никой нищо няма да казва на Русия, с изключение на украинците. От тях обаче няма да се учудваме, защото Украйна отговаря за „политическия псориазис“. Тази болест винаги я има. Винаги се намира страна, която да отговаря за „политическия псориазис“ на общността.

Това е рамката на сюжета, в която се вписа една мила българска картинка. Българската делегация в ПАСЕ се ската при гласуването.  Със сигурност нейните членове са били там, защото командировъчните са добри. Решили са обаче да пият кафе. Тоест българите са се изхитрили да присъстват по невидим начин. Това е невидимото присъствие на България в ПАСЕ.

И тук няма как да не ни налегнат размисли за българската русофилия. Българската русофилия на низово, на масово равнище, е латентна. Латентна, но не можеш да я махнеш. Да махнеш русофилията от България, това е все едно да обезцветиш цветните метали. Такова нещо е невъзможно по определение.Българската русофилия се наблюдава, също в латентна форма, и по висините на българската държавно-чиновническа машина. Там е пълно с русофили. Бойко Борисов е главният русофил, но той е русофил само под юргана. Това за него е интимна тайна. … Не случайно Борисов разреши  на Караянчева да покани вчера „Росатом“ в Белене. И когато някой отива в Русия, на  Борисов винаги му се иска там той да каже две добри думи за него.

Българската делегация в ПАСЕ, разнообразна и могъща, се изхитри да отсъства присъствайки. Българите са мислили, мислили и са си казали: „Да гласуваме за Русия е страшно! Ще разсърдим американския посланик, носителя на орден „Стара Планина“ I-ва степен! Да гласуваме срещу Русия също е страшно, защото  ние не трябва да показваме, че желаем нещо лошо на Путин! Да гласуваме „въздържали се“ е все едно, че гласуваме „против“, това също не става! Следователно ще си бараме междукрачието в тоалетните на  ПАСЕ!

Българските депутати се крият по тоалетните на ПАСЕ, защото не могат да решат когнитивния си дисонанс  – „За Русия не бива, срещу  Русия също не бива! Тогава се покриваме!“

Ама тези депутати не правят изключение. Целият български политически елит по въпроса за Русия е в когнитивен дисонанс. Целият – и социалистическата му част, и антисоциалистическата му част!

Валентин Вацев е доцент, преподавател и геополитически анализатор. Завършил  е СУ "Св. Климент Охридски" със специалности по философия и история. Докторската си степен е защитил във Философския институт към БАН.  В момента преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски” и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.