АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева в дебат по БНТ за учебниците по история, за фактите и интерпретациите

Искра Баева - 27 юни 2019

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на учебниците по история за 10 клас. Причината – периодът на комунизма. От фондацията дори стартираха подписка срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация. За историята между фактите и интерпретациите ще говорихме в сутрешния блок на БНТ. Гости в студиото на предаването бяха проф. Искра Баева и доц. Лъчезар Стоянов.

Проф. Искра Баева: Ние и двамата сме автори в тези учебници. Недоволството за мен е много изненадващо, тъй като тези учебници са минали през рецензии, през комисия на Министерството на образованието, през проверка за приложимост с учителите. За мен тази реакция е чисто политическа. Това е една политическа фондация, която от край време си има своите цели и нейните цели са да бъде осъден, зачертан този период, което според мен не е исторически подход, а е политически подход, защото няма период в историята, който да има само лошо или само добро.

Доц. Лъчезар Стоянов: Първо, фондацията не е политическа. Кое предизвиква най-голяма съпротива – точно тук е и учебника където автор е Искра Баева. Аз като го прочетох и наистина в първия момент бях доста изненадан. Да, то всичко има, само че концептуално не съм съгласен с нещо, че в този период трябва равнопоставено да бъдат разглеждани както негативните страни, така и плюсовете. Има нещо, което е за мен съвсем недопустимо – това, че тук се опитва да се размие един ключов проблем какъвто е оценката на тоталитарните идеологии.

Вижте целия разговор във видеото!

Източник - БНТ, 27.06.2019
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.…