АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Нашето сбогуване с цивилизацията*

Симеон Николов - 01 юли 2019

Когато обикалях библиотеките в Германия във връзка с подготовката на докторска работа по отношенията на Германия с Балканите, между другото попаднах на документи, свързани с Македония, от които бяха откъснати страниците, доказващи българските корени на езика, културата и историята й. Спомням си това днес във връзка със споровете за съдържанието на учебниците за десети клас. Защото ми се струва закъснял и този спор.

Междувременно изчезнаха дори музейни експонати от периода 1944–1989 г. При подготовката на доклад за една конференция, установих, че българският герб, извезан от легендата Пеньо Пенев, лежал 9 г. в турски затвори, на когото турските войници на границата са изпълнили команда «За почест», при предаването му на българските власти, го няма на сайта с историческите експонати. Българският герб, извезан с пребити и окървавени от мъченията ръце и крит с години в килията! Проверете хранилищата на БНТ или на българската Филмотека, военните филми и ще установите огромни липси.

Влезте peticiq.com и ще видите, че в защита на академичната общност и българското образование срещу опитите за цензура върху учебниците е подписана само от 616 души за 4 дни. Но петицията срещу Националната стратегия за детето– от 29 181. Може би защото детето е последното съкровище, което ни остава. Още по–интересно става, ако сравните тези 616 подписа с онези срещу едно осакатено животно 6514 или строителството на една детска площадка 6300. А осакатяването на историята?!?!

Осакатена е душевността на българина. Сринати са съпротивителните му сили срещу несправедливостта. Историците и учителите вече започват да се страхуват да отстояват истината. Да ги подкрепим, защото това е само на крачка от един известен режим от миналия век. Историята е учител, да, но сега една креслива клика иска да научим децата си да мразят. Не можеш да отговаряш на историята с отмъщение, защото бумерангът ще се върне срещу теб, децата и внуците ти. Истината е обвита като глава лук и докато свалиш люспите, ще трябва да поплачеш. Не се отнасяйте с истината като Пепеляшка пред полуотворена врата и не я използвайте за да измие пода Ви, а за да просветли душите Ви. Лъжите, които тази креслива клика използва са последната привилегия на бедните духом пред останалите Човеци. Неуважението към историята е сбогуване с цивилизацията.

* Заглавието е на Клуб „24 май“

Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и сигурност при президента Георги Първанов (2003-2005). Член е на Управителния съвет на…