АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Съобщението“ на МВнР противоречи на националния ни интерес

04 септември 2019

В 140-годишната история на България след Освобождението подобен антируски документ, подготвен и оповестен от държавна институция, не се е появявал.

Тонът на написаното е враждебен, крайно подигравателен и неоправдано надменен, издаващ ниската политическа култура на своите автори. И най-известните апологети на фашизма у нас преди 1944 г. не са си позволявали да демонстрират подобно отношение към Русия, една от великите сили в света.

Необяснимо е кой дава право на заместник-министър председателя и министър на външните работи Захариева да вкарва България в ненужен конфликт, който може да има извънредно тежки последици за България. Г-жа Захариева е решила да поучава Кремъл и президента Путин във връзка с ролята на руския народ за освобождението на Европа, и на България конкретно, от „хилядолетия рай“ на нацистка Германия. Госпожата директивно нарежда – Русия, една суверенна държава, да оценява, и то изцяло негативно, втората половина на ХХ век в нашата страна.

Министър Захариева обаче не казва нищо ново, а повтаря русофобските клишета, присъщи на щедро захранваните отвън НПО-та, но чужди на авторитетни държавни институции. Позволява си да говори за „временна окупация на България от СССР след 1944г.“ , служейки си с груби фалшификации относно същия период.

Първият ми рефлекс беше, че БСП и патриотичните организации у нас трябва незабавно да поискат оставката на министъра на външните работи. Но като помислих, разбрах, че е безсмислено да се иска оставката й, тъй като става въпрос за опасен завой на ГЕРБ към задънената улица на русофобията и антикомунизма, есенция на либералния неофашизъм, който настъпва в Източна Европа и най-вече в Полша, прибалтийските държави и Украйна.

Бих искала да предупредя, че най-вероятно в момента се извършва подготовка за присъединяването на България към този източен агресивен блок, готвещ се да вземе участие в евентуална локална война срещу Русия. Както е известно, НАТО възнамерява в близко време да разположи в гореспоменатите държави ракети със среден радиус на действие, както и атомно оръжие, складирано сега в Германия. Едва ли е случайно също така, че България вече закупи от САЩ последно поколение Ф16, предназначени не само за защита на българското небе, но и за военни операции.

Документът на Външно министерство е показателен и за доминацията в партия ГЕРБ на реваншисти и новопокръстени либерали-неофашисти. И то в момент, когато президентът Макрон призовава за нови съюзнически отношения с Русия, а президентът на САЩ Тръмп инициира поканването на Русия на следващата среща на Г-7.

На този фон става още по-очевидно, че изготвеният от г-жа Захариева документ е само част от политика, противоречаща на националния ни интерес. Политика на окончателно ликвидиране на националния ни суверенитет!

Очаквам незабавната реакция на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов и на лидерите на парламентарно представените партии: Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки!