АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Луи Арагон пред съда на днешния Европарламент

Ваня Добрева - 03 октомври 2019

Роденият на днешната дата 3 октомври през 1897 г. Луи Арагон е една от големите фигури в изкуството на ХХ век. Обаче!!! Той е член на френската комунистическа партия! А това, в духа на Резолюцията, гласувана от ЕП на 19.09.2019г., автоматично го поставя сред онези субекти, които този документ еднозначно определя като престъпници!

Сред многото си „престъпни“ деяния, Арагон извършва и едно особено непростимо, което авторите на Резолюцията и евродепутатите, които я подкрепят, трябва непременно да имат предвид когато започнат да горят книги и картини, и да рушат паметници на комунисти и антифашистки. През 1932г. Арагон посещава СССР и публикува книга, в която вместо да заклейми тоталитаризма и да покаже, че комунизъм е еднозначен с фашизма, обратното, описва възхищението си от СССР. Особено престъпна, в случая, е реакцията на французите. Вместо да го заклеймят, да го зачертаят от историята на културата, те продължават да го уважават и ценят!

И още по-ужасяващ, направо позорен факт за Луи Арагон от гледна точка на авторите на Резолюцията и подкрепящите я евродепутати: Луи Арагон е удостоен с Международната Ленинска премия за мир и разбирателство между народите И да не пропусна: пише история на СССР без да отрече приноса на Червената армия за разгрома на фашизма и нацизма през Втората световна война…

Отнасям се с ирония към текста на позорната Резолюция. И го отнесох към такава значима фигура като Луи Арагон. Но същото се отнася с пълна сила и към Брехт, Пикасо, Лорка и много други. Приетата от ЕП Резолюция е тревожен знак за развитието на Европа . Защото отделните текстове дават възможност да се отричат големи имена в европейската култура на ХХ век, само защото изповядват комунистическите и левите идеали. Предпоставка са за репресии на идеологическа основа.

 

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Родена е на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ. През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През…