АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Дуранкев: Движим се като домашна котка, за разлика от някои азиатски тигри

Боян Дуранкев - 31 октомври 2019

„Трябва да има една по-мека възглавница на бюджета за 2020, за да може да поеме евентуалните рискове“. Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, и уточни:

„Голяма част от нещата, които предстоят през следващата година, носят някаква доза драма. Не знаем как ще се отрази Брекзит – твърдият или мекият сценарии. Не знаем как ще продължи и търговската война на САЩ и Китай, а и с други страни“.

Според него прогнозираният икономическия растеж от 3,3% е редуциран от предварително прогнозирани 3,7%.

„3,3% е среден темп на растеж в световен план. Горе-долу се движим със скоростта на домашна котка, за разлика от някои азиатски тигри, които дават над 6%. Този растеж изглежда е пределният за следващите 3 години, тъй като и българският бизнес няма кой знае какви иновации, и българският износ среща вече много повече конкуренти и по тази причина спада“, коментира икономистът.

Според него увеличаването на заплатите в бюджетния сектор трябва да бъде обвързано с отговор на въпроса какво качество се крие зад това раздаване на пари.

„17% е заложеното увеличение на възнагражденията за педагогическия персонал. Това ще доведе ли до по-високо качество на образованието. … 10% е увеличението в бюджетния сектор. Това означава ли, че най-накрая ще има редуциране на заетите в този сектор. Особено след въвеждане изцяло на електронното правителство… Третото – в здравеопазването добре ли е, след като на един българин се падат 8 дни болнични годишно“, заяви проф. Дуранкев.

Той беше категоричен, че бюджетът изглежда добре направен, но от качествена гледна точка трябват реформи в някои сектори, които не се виждат, имайки предвид разходите, които планира правителството.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Боян Дуранкев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,"12+3"
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…