АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: С ЕС трябва да излезем от схемата началник – подчинен

Валентин Радомирски - 03 ноември 2019

Нашата роля в Европейския съюз е такава, че ние сме заслужили едно такова отношение като демонстрираното от френския президент Еманюел Макрон. Трябва да помислим сериозно върху ролята си – тази позиция изрази през „Хоризонт“ дипломатът и анализатор Валентин Радомирски. Той е на мнение, че трябва да излезем от схемата началник – подчинен и да отстояваме по-ясно националните си интереси.

„Очевидно България трябва да има далеч по-независима роля, а не това, което се споменава често – че началниците казаха това в ЕС и ние се присъединихме към тях. България, не само по плана „Макрон“, а и по други инициативи на Франция, които не са в съответствие с нашите национални интереси, трябва да има собствена политика.“

В изказването на френския президент, в което той сравнява мигрантите от Африка с тези, дошли по българските и украинските канали, споменаването на прилагателното „български“ не е на място, не съществителното е важно, смята Радомирски.

„Поставянето на прилагателното „български“ заедно с прилагателното „украински“ – Украйна не е член на Европейския съюз, прави скандала още по-голям“, коментира Валентин Радомирски.

„Макрон, който има амбиции на фона на отиващата си Меркел да стане европейският лидер, едва ли може по този начин, с такива лапсуси (да го наречем лапсус) да оглави Европа като визионер. Не може да си позволяваш към цяла една държава и към цял народ подобни неща“, подчерта той.

Валентин Радомирски се позовава на мнозина наблюдатели, които виждат в изявлението на Макрон опит да се покаже като привърженик на крайно дясното и да обере гласове от Льо Пен. „Но той всъщност ги обира на гърба на България, на имиджа на нашия народ. Това означава, че не ни уважава достатъчно.“

Демократите в САЩ си повярваха, че са вкарали в капана своята жертва, но има много признаци, че може би самите те ще влязат в капана на изборите догодина, отбеляза още Радомирски относно процедурата за импийчмънт спрямо американския президент Доналд Тръмп. В историята на САЩ досега е имало три такива опита, това е четвъртият, а два от тях са били абсолютно неуспешни и това се дължи на сложната процедура, поясни анализаторът. „Тръмп има доста козове“, допълни той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…