АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Боян Дуранкев: Управляващите развяха бяло знаме в борбата с корупцията в здравеопазването

Боян Дуранкев - 15 ноември 2019

Винаги, когато става дума за някакви решения, трябва да се търси корена, а именно интересите. Интересът на управляващите, както е деклариран, е да се спре по малко източването на Здравната каса, доколкото може, от фиктивно болните, които вземат болнични, и то само за първия ден, а не и за следващите, коментира пред БНР промените в правилата за болничните проф. Боян Дуранкев.

В предаването „Хоризонт за вас“ той заяви, че по този начин управляващите донякъде развяват бяло знаме: казват, че не могат да се оправят с корупцията в здравеопазването.

„Но ако надникнем по-дълбоко, има поне 2-3 въпроса около този казус. Първият е – ще се спре ли корупцията в здравеопазването и ще се намали ли източването на Здравната каса. Вторият е – какво ще стане с т.нар. заразноболни. И трето – щом се увеличават болничните, означава ли че имаме по-болен народ? Това е много интересен въпрос“, каза проф. Дуранкев, който посочи, че НЗОК се източва и от частните болници.

Каква е ползата за НЗОК

Интересно е каква е ползата за здравната каса и бизнеса, тъй като първият ден се заплаща именно от него. Наскоро министърът на образованието обиколи 2-3 университета и видя, че около 20% от студентите ходят на занятия. Ако министърът на здравеопазването тръгне да обикаля т.нар. пълни частни болници вечер, ще се изуми, защото едва ли 20-30% от тези, които са писани в тях за лечение ги има в момента, отбеляза професорът и подчерта: „Точи се като на световно ниво“.

Виновен до доказване на противното

Според проф. Дуранкев по този начин правителството вкарва хипотезата за „виновен до доказване на противното“. Всеки, който е тръгнал да се разболява, за първия ден е заподозрян, че лъже.

Слушах внимателно, четох изказванията, включително на г-жа Менда Стоянова, и нещата клонят в посока „ние (управляващите) ще подпомогнем бизнеса да се отърве от първия ден болничен“.

Сега идва сезонът на грипа и човек ще предпочете принудително да отиде на работа, за да осигури семейството си, но там той може да зарази и други хора, заяви още той.

Добрите практики означават да си седиш вкъщи, докато не се излекуваш, да не пестиш от лекарства и още нещо – действително ако можеш да не губиш нищо, а това означава 100% от възнаграждението.

Интересно е, че уж „Обединените патриоти“ подкрепят реформата, което означава, че подкрепят бизнеса, а не са настроени патриотично към здравия народ“, изтъкна проф. Дуранкев и припомни намаляването на партийните субсидии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Интервю на Петър Волгин  за предаването „Хоризонт за вас“

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на…