АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Паразитното лице на БВП

Даниела Пенкова - 23 ноември 2019

Като ще се радваме на растежа на БВП, защото показвал благоденствието на народа, нека уточним, че в него се отчитат и следните неща:

– хазарта! Търкайки билетчета, вдигате БВП, но пълните джобовете на олигарсите;

– бързите кредити! Задлъжнявайки и плащайки бесни лихви, вдигате БВП, но пълните джобовете на лихварите;

– банковите печалби! Плащайки най-високите банкови такси в Европа, вдигате БВП, но пълните джобовете на банкерите;

– търговските печалби! Плащайки надценки от стотици проценти, вдигате БВП, но пълните джобовете на прекупвачите.

БВП отразява всички паразитни печалби в страната и колкото повече растат те, толкова повече правителството се скъсва да се хвали, че БВП-то ни се вдига.

До 70-те години печалбите на финансовия сектор не са се отчитали в БВП-то, защото се е знаело, че банките не създават никакъв продукт. После неолибералната революция ни докара дотам, че да се радваме на всяко едно надуване на балони, преди те да ни запратят в поредната унищожителна криза – защото, видиш ли, БВП-то се вдигало, а то било показател на невиждано благоденствие. Така стигнахме до абсурда шефът на Голдман Скас да заявява, че неговите служители „са най-продуктивните работници на света“.

Не невиждано, а невидимо е това БВП-благоденствие, господа управляващи!

България е прекрасно доказателство.

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…