АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Мумията на „комунизма“ или мумията на неолибералния капитализъм е в главите на българите?

Васил Проданов - 16 декември 2019

Тези дни някакъв  господин постави за кратко време паметник на мумия в центъра на София, обявявайки, че това било символ на остатъците на „комунизма“, които все още били в главите на българите. Дали обаче това е така? Не е ли реалността съвсем различна и главите на голяма част от българите не са ли пълни с всякакви ужасяващи вещества, свързани с мумията на неолибералния капитализъм, чиято зараза просмука техния живот през последните тридесет години?

Капитализмът у нас бе реставриран с лозунги за нови „европейски“ и „евроатлантически ценности“. Нека да видим какво е основното от тях в едно общество,  в което всичко е превърнато в покупка и продажба, в келепир, в сделка, в парични знаци. В неолиберална реалност, която функционира по логиката на пазара, възхваляван три десетилетия от сутрин до вечер по българските медии от купищата НПО-та, платени от световния капитал именно за тази цел.

Веднага след 1989 г. у нас бе предприета мощна атака срещу предходните разбирания за «колективизъм» в прослава на индивидуализма и егоизма, като новите и прогресивни ценности на маскирания като „демокрацията“ неолиберален капитализъм. Започнаха да се популяризират твърдения, че човек по своята природа е егоистично същество и никаква промяна, никакъв «нов човек» не може да бъде създаден. Че «новият» «колективистичен» социалистически човек бил «утопия». Появиха се финансираните от Запада медии – пропагандни инструменти за преход от предходното колективистко към индивидуалистко неолиберално съзнание и морал. Типичен пример бе дебелото луксозно списание «Егоист», излизащо между 1996 и 2006 г., достигащо през 2000 г. огромният за нашите условия тираж от 60 000 бройки. То бе насочено специално към формиране на ориентациите на аудитория от млади хора между 18 и 35 години. В оценките за неговото развитие се казва с огромно задоволство как то е промивало мозъците на хиляди българи и как «за  период от 4-5 години беше «умът и сърцето на нацията».[1] Радваха се хората, че са превърнали българите в егоисти, че са влезли в ума и сърцето на българите. Вкараха мумията на капитализма и в главите на депутатите, които рязко намалиха данъците на богатите, въвеждайки икономика, типична именно за разпаднало се общество на егоисти, в което всеки гледа себе. Икономика, която е по-неолиберална от тази на САЩ на Рейгън и и от тази на Великобритания на Тачър, които облагаха доходите и богатството на капиталистите с по-високи данъци отколкото у нас.

В авторитети, в научни и морални икони бяха превърнати най-популярните неолиберални идеолози на капитализма като Айн Ранд, Лудвиг фон Мизес, Фридрих фон Хайек. 30 години се пропагандираха апологии на моралността на пазара на такива неолиберални институти на Запад като „Кейто институт”. Активно чрез интернет беше разпространявана подобна литература на български неправителствени организации, на които бе платено да обработват идеологически българското общество. Те превеждаха и качваха най-значимите апологетични материали във възхвала на егоизма, индивидуализма, атомизацията на общество, подчинено на неолибералния пазар. Там можете да откриете преводи на български от рода на „Седем морални аргумента за свободния пазар”, „Добродетелта на егоизма”, „Либертарианството – една одисея в света на свободата, морала и просперитета”, „Ерозира ли свободния пазар нравствеността? Не”, „За да процъфтява едно общество, богатите трябва да бъдат оставени на мира”, „Кой казва, че с парите не може да се купи щастие?” Това бяха мумиите на капитализма, чиито вируси бяха вкарвани в главите на българите.

Бъдете егоисти, бъдете егоисти,  учеха българите от специално платените и създадени за тази цел у нас пропагандни гишета на неолибералния капитализъм. Е, успяха, както навсякъде другаде, където проповядваха своите „евроатлантически ценности“ на егоизма, така и у нас. Главите на българите бяха напълнени с вирусите на мумията на неолибералния капитализъм.

Тези вируси дойдоха от държавата на новия „голям брат“, даващ ум и разум на българските политици и парици на пропагандните НПО-рупори на неолибералния капитализъм у нас. Преди това обаче този неолиберален капитализъм се бе настанил у тях. И резултатите са налице. Никога досега в историята хората не са били снабдени с толкова много и толкова ефективни комуникационни технологии, даващи им възможност да общуват с всекиго по света. Същевременно обаче неолибералният капитализъм води до разпад на социални взаимовръзки, до атомизация на обществото, до изчезване на чувството за общност, в резултат, на което преди половин век само 5 % от американците живеят сами, докато сега над една четвърт от тях нямат до себе си никакъв близък човек. Неотдавнашно изследване на компанията YouGov установи, че всяко следващо поколение в САЩ се чувства все по-самотно, като най-самотни са най-младите, родени и израснали в епохата на неолибералния капитализъм от Роналд Рейгън насам – 30 % от младите американци от поколението милениалс, родени след 1980 г. се чувстват самотни, докато от предходното поколение такива преживявания имат 20 %, а от най-старото поколение, родено след Втората световна война само 15 % са самотни.[2]   Затова и те са много по-депресирани и боледуващи, а смъртността сред младите американци е с 40 % по-висока отколкото сред техните родители. Депресията от самотата води до това, че сред тях има по-висок процент самоубийства, употреба на алкохол и смъртност от наркотици.[3] Същата тенденция имаме в Австралия, където половината от младите австралийци живеят с чувство за социална изолация и самота и това ги води до неврози, стрес, тревожност, депресия.[4] „Евроатлантическите ценности“ водят до морален разпад на егоистични атоми и в Америка, и в Австралия, а и навсякъде другаде по света.

Същата работа свърши мумията на неолибералния капиталицзъм и в държавите, в които някога имаше държавен социализъм. За три десетилетия проми мозъците на целия поколения. В Русия, където в продължение седем десетилетия основна ценност беше колективизмът, 30 години неолиберална реставрация на капитализма също доведе до силна тенденция на атомизация на обществото. Скорошно изследване показа, че по-голямата част от руснаците не ходят по ресторанти и кафенета с компания, а сами и делът на самотниците по масите на заведенията бързо се увеличава. Изследователската компания NPD Group установи, че от октомври 2018 г. до септември 2019 г. делът на клиентите на кафенета и ресторанти, идващи и стоящи сами на масата е 57 %. Пет години преди това е бил  50%, т.е. атомизацията на обществото нараства.[5]

У нас моралната катастофа от прехода към капитализъм е такава, че нещата са по-зле, отколкото при американците. Според преброяването през 2001 г. делът на едночленните домакинства в България е 22.7 %, а през 2011 г. нараства на 30.8 %. При този темп на растеж при преброяването през 2021 г. може да бъдат вече и около 40 %. Едно гигантско количество изолирани самотници, резултат на разпадните процеси, родени от процеса на реставриране на капитализма.

Така е не само в Америка, а навсякъде, където се вихри неолибералният капитализъм, атомизирайки обществата и разрушавайки социалните взаимовръзки. В нашата съседка Гърция 62 % от хората се чувстват самотни, в Италия – 47 %, във Франция – 45 %, в Белгия – 42 %.[6]

А множество изследвания сочат, че самотата води до депресия, деменция, психологически отклонения, неврози и повишена смъртност, което именно се наблюдава в нарастваща степен. Според едно от тях самотността намалява продължителността на живота на човека в размерите, в които това прави пушенето на 15 цигари на ден. Това са резултатите от вирусите на мумията на капитализма в главите и на днешните българи.

Капитализмът създаде свят, в който моментално можеш да се свържеш с всекиго с мобилния телефон и социалните мрежи, но доведе до разпад на социалните връзки и хората никога не са се чувствали така самотни. Примитивни неолиберални идеолози у нас три десетилетия замъгляват публичното пространство с пропагандни празнословия за европейски и евроатлантически „ценности“, а техният неолиберален евроатлантически свят става все по-асоциален. Продължават да громят „комунизма“ и да работят за един свят на атомизирани егоисти, на които обясняват колко „свободно“ и „демократично“ живеят, а не като при страшния „комунизъм“ с неговия колективизъм. Да, имаше колективизъм и за  това тогава мерещият неравенството коефициент на Джини  у нас беше най-ниският в държавите от днешния ЕС, защото българското общество бе най-колективисткото, а сега този коефициент е най-високият, защото българското общество бе направено най-егоистичното и най-неравното в Европа, а главите на милиони българи са пълни с вирусите на мумията на неолибералния капитализъм. А нашите реставратори на капитализма продължават да фалшифицират времената на колективизма и да пеят пропагандни дитирамби в името на ценностите на един свят на индивидуалисти, егоисти и самотници, които технологично са обвързани повече от всякога в историята, но милиони от тях се чувстват по-самотни от Робинзон Крузо някога на далечния остров в океана.

[1] Списанията тип „Яки”, http://prnew.info/tag/spisanie-egoist/, 19.08.2010

[2] Ballard, Jamie. Millennials are the loneliest generation, In: YouGov, https://today.yougov.com/topics/lifestyle/articles-reports/2019/07/30/loneliness-friendship-new-friends-poll-survey, July 30, 2019

[3] Исследование: миллениалы страдают от депрессии, много тратят на медицину и рано умирают, В: https://incrussia.ru/news/millenials-health/, 8 ноября 2019

[4] The Young Australian Loneliness Survey, In: https://www.vichealth.vic.gov.au/loneliness-survey, October 3, 2019

[5] Россияне стали чаще ходить в кафе и рестораны в одиночку. Доля таких гостей составила почти 60%, https://incrussia.ru/news/v-kafe-v-odinochku/, 22 ноември 2019

[6] Ortiz-Ospinа, Esteban. Social isolation is linked to higher mortality rates and illness, In: World Economic Forum, https://www.weforum.org/agenda/2019/07/why-loneliness-damaging-to-your-health?fbclid=IwAR0l00dNFeVvo2HYxhN-pqYBPiQkdM-2YjyGSrEjitjfczbxlz-GJ-qGYKo, July 30, 2019

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…