АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Коледа – тайнството на човешката близост

Андрей Пантев - 23 декември 2019

Мили мои, на вас и на всички до вас пожелавам благословени тръпни празници. Коледа празнуват и иноверци, и атеисти. Защото с нея идва тайнството на човешка близост и съпричастие,  дори и да не вярваме в евангелските чудеса.

Великата история на Раждането е колкото човечна,толкова и божествена. И се досещаме,че комерсиалното щастие не е във въздуха, климата и сред хората до Исус.

Ранното християнство е  трагично трогателно, привлекателно и общочовешко, но след векове е деформирано не по-малко от марксизма. Все пак сърцето на човеколюбието тогава надделява, защото е  отрицание на философията на съвременните хладилници. Някои богослови дори спорят дали Исус е притежавал дрехите, които е носел. Е, днес такова състояние като бит и съдба изглежда комично, дори позорно. Така се случва в историята на идеите и с тяхната негативна еволюция по света.

И все пак, с надежди  ще се наредим около елхата, песните и трапезата. И нека бъдем в празничен  трепет, защото празничният трепет е част от Коледа.

Почетен председател на Клуб "24 май" Проф. Андрей Пантев e роден в на 26 март 1939 г. в с. Раковица, област Видин. Произхожда от учителско семейство. Двамата му родители са учители, а той самият е вече трето поколение учител. През 1954 г. завършва гимназия във Видин, след което следва „История“…