АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Ивайло Христов: Двуличието все повече взема превес в нашето общество

Ивайло Христов - 26 декември 2019

„Поединичното оцеляване и балканската хитрост, която не рядко преминава в двуличие, трябва да оставим в миналото. В българското общество една от пречките за адекватно стоене на европейската сцена е разрушителното противопоставяне. То е резултат от това, че нямаме общо съгласие за миналото и защото в нашето общество липсва солидарност“. Това сподели в предаването „Преди всички“ проф. д-р Ивайло Христов, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС и зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

„Двуличието сякаш повече се налага. Лошото е, когато се преодоляват границите на морала… Парите сами по себе си не са проблем, но не могат да са единствен идеал за обществото и единствен ценностен ориентир“.

Според проф. Христов човек трябва да бъде по-смирен, по-тих, особено по време на Коледните празници, „трябва да умее да хваща мига, защото той няма да се повтори никога“.

Проф. Ивайло Христов е категоричен, че „в този глобализиращ се свят условията за живот и условията за реализация на обикновения човек все повече се изравняват, а животът на масовия българин не е кой знае колко по-различен от живота на масовия французин, германец“:

„За да успееш навън, трябва да имаш пари, да имаш някой, който да те посрещне, и да работиш в професии, които се котират“.

По думите на преподавателя една от водещите насоки за интеграцията на българското висше образование в европейското висше образование ще бъде не само мобилността на студентите, но и мобилността на преподавателите.

Той е категоричен, че българинът не вярва на своите политици. Според него в училище трябва да има предмет „Медийна грамотност“, който да е адекватен на новите информационни реалности.

„Има нещо, което повече ме притеснява от конспирациите – това е тоталната деполитизация на българското общество и то на значителна част от него. Това води до безразличие спрямо това, което ни заобикаля. Такава деполитизация е предвестник на еднолични режими и профанизира идеята за демокрация. Голяма част от населението не носи идеята за демокрация“.

Интервюто на Веселина Миланова с проф. Ивайло Христов можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, програма "Хоризонт", „Преди всички“, 24.12.2019
  Ивайло Христов е роден през 1970 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1995). Започва научната си дейност като докторант в Института по литература към БАН. През 2001 г. е „доктор по филология“ и става научен сътрудник I степен, а през 2009…