АНАЛИЗИ > СТАТИИ
През 2019 г. още повече млади американци харесват социализма, комунизма и марксизма

Васил Проданов - 02 януари 2020

70% от младите американци от поколението между 18 и 38 години заявяват през 2019 г., че е „вероятно“ или „много вероятно“ да гласуват  за социалист. При това техният дял в сравнение с миналата 2018 г. нараства. Тези, които категорично заявяват, че ще гласуват за социалист, са се увеличили за една година от 10% на 20%.

Това показва четвъртият годишен доклад за отношението на американците към социализма, публикуван неотдавна от американската агенция YouGov, която от 2016 г. насам ежегодно провежда такива изследвания – нещо, което нашите български социолози не смеят да направят. Резултатите от изследването за 2019 г. са показателни и с това, че нараства положителното отношение към комунизма и марксизма сред младите хора в САЩ:           .

  • Един от всеки трима млади американци от поколението „милениалс“ гледа позитивно на комунизма, което е с 8% повече, отколкото през 2018 г.;
  • 35% от анкетираните през 2019 г. гледат позитивно на марксизма, което е с 6% повече, отколкото през 2018 г.;
  • Само 57% от поколението „милениълс“ смятат, че Декларацията за независимост на САЩ дава повече гаранции за свобода и равенство от Комунистическия манифест;
  • 15% от младите американци смятат, че бихме живели в един по-добър свят, ако СССР все още съществуваше;
  • 22% от тях смятат, че ако се премахне частната собственост, биха живели в едно много по-добро общество.

Всички тези отговори имат обяснение, ако се сравнят с това какво мислят американците за основните проблеми на техния капитализъм.

  • 70 % от всички американци гледат на нарастващото разделение между бедни и богати като на сериозен проблем;
  • 37% от поколението на „милениълс“ смятат САЩ за едно от най-неравните общества в света.

Но има и още нещо. През последните години у нас и по света много се пише каква заплаха за света са Владимир Путин и Русия. Повечето американци обаче не смятат така. Попитани кой е най-голямата заплаха за мира – Доналд Тръмп, Ким Чен-ун или Владимир Путин, те отговарят по следния начин:

  • за 27% най-голямата заплаха за света е Доналд Тръмп;
  • за 22% това е Ким Чен-ун;
  • и само за 15% светът е най-заплашен от Путин.

Знаменателно е, че най-голямата заплаха за мира в света американците виждат в собствения си президент Доналд Тръмп.

Променените нагласи на младите американци през 2019 г.
имат своето обяснение

 Известно е, че в САЩ в момента вървят ускорени промени, които тресат света чрез политиката на президента Тръмп, започнал своите търговски войни не само с Китай, Русия и Иран, но и с натовските си съюзници Франция, Германия, Италия. Неравенството в доходите и богатството расте по-ускорено и днес то е най-голямото, откакто Американското бюро за преброяване събира статистика по въпроса.

По-ниски доходи и много повече дългове ‒ това показва сравнението между днешните американци, родени и израснали в епохата на неолибералния капитализъм, и поколението, израснало след Втората световна война, по време на социалната държава до 70-те години на ХХ век.

В момента 44 милиона американци (или 18% от възрастното население на страната) колективно дължат 1,6 трилиона долара студентски дългове. Половината от записалите университет през 2018 г. са взели  кредити за обучението си. В края на 2009 г. студентските дългове са били общо 772 милиарда. Десет години по-късно те са вече над два пъти по-високи. С тези темпове през следващото десетилетие може да скочат и до 3,5 трилиона долара. Дори само лихвите по тях стават все по-депресиращи и влошават икономическото положение. Затова все повече млади американци смятат, че няма смисъл да се записват в университет.

Най-силно е ударено така нар. поколение „милениалс“ – родените между 1980  и 2000 г. Всеки от тях дължи средно по 27 900 долара студентски дълг. Същевременно работещите от това поколение, получават доходи, които са с 20% по-ниски от доходите на родителите им, когато са били на същата възраст. По-лоши в сравнение с тези на родителите им са и възможностите да си купят жилище. Затова все повече американци, които са завършили образованието си и са започнали да работят, продължават да живеят при своите родители.

Ако положението на това поколение, което се превръща във водещо за американското общество през идващите години, се запази непроменено и ако неговите нагласи към социализма, комунизма и марксизма се променят със същата скорост, с каквато това е станало през 2019 г., как ли ще се променят те през 2020? А през 2021 г. И какви ще са последствията за американското общество? А и не само за него!

        За да разберем това следва да имаме предвид, че 47 % от американците смятат, че е необходима цялостна промяна на икономическата система на тяхното общество.

Кризата на американския неолиберален капитализъм
ражда антисистемни нагласи

у нарастващо количество американци. Тези антисистемни нагласи са в две противоположни посоки. Едната е на нарастващ национализъм, антисемитизъм, расизъм, стремеж към самозатваряне и протекционистки, технологични, хибридни, информационни войни с останалия свят, изразявана от Тръмп. Другата е алтернативната тенденция на олевяване, каквато имаме у младото поколение.

В такива случаи капитализмът по принцип най-често се е спасявал с първата тенденция, която сега доминира в американската политикика. Алтернативните нагласи обаче също ги има и това засилва поляризацията, противопоставянето, конфликтността на американското общество.

За да оценим тези данни, следва да имаме предвид и друго проучване, публикувано през 2018 г. в американското списание „Сайънтифик Американ“. То показва, че е достатъчно 25 % от населението на една страна категорично да иска нещо да стане и да се бори за него. А ако е убедено, обединено и организирано за борба, тези проценти са достатъчни дори за революция.

Засега на повърхността върви консервативно-националистическа революция, при която стремежът е да се запази и обогати допълнително бизнесът. Под повърхността обаче има и нещо друго. То също във възход, тъй като при алтернативата, подкрепяна от политиката на Тръмп, се усилват неравенството и губещата позиция на голямата част от поколението, израснало в условията на неолиберален капитализъм. Предстои да видим как ще се сблъскат тези алтернативи.

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…