АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Смърт, ужас и печалба

Вихра Павлова - 09 януари 2020

„Търговците на Уолстрийт знаят, че война с Иран ще означава по-изгодни договори за американските производители на оръжие. Тъй като топ мениджърите получават голяма част от компенсацията си под формата на акции, те се възползват лично, когато стойността на акциите на тяхната компания се повиши“ – пише Сара Андерсън, ръководител на проекта за глобална икономика на Института за политически изследвания.

Използвайки най-новите налични данни, тя изчислява, че директорите на първите пет изпълнители на Пентагона Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Raytheon и Northrop Grumman, точно преди удара с дрон, който уби иранския лидер Касим Сулеймани, държат акции на стойност общо 319 милиона долара. На следващия ден стойността на техните комбинирани акции се увеличава до 326 милиона долара.

След атентатите на 11 септември 2001 г., значително скача заплащането на изпълнителните директори в 34 топ военни контрагенти. Между 2001 г. и 2005 г. то се увеличава със 108 % в сравнение с това на колегите им в други големи американски компании, което е само 6%.

„Конгресът трябва да предприеме действия за прекратяване на печалбата от война“ – пише Андерсън. Но Тръмп се снима с президента и изпълнителния директор на Lockheed Martin.

И след ответния удар на Иран (8 януари), Lockheed Martin сключва контракт с Пентагона на стойност 1,93 милиарда долара за разширяване на производството на изтребители F-35, а Raytheon печели сделка на стойност 758 милиона долара за производство на модерни ракети въздух-въздух със среден обсег.

Затова, след като изкара Иран и генерал Сулеймани „най-големите терористи, дестабилизиращи целия Близък Изток“, американският президент заяви в обръщението си към нацията, че „Американската армия е изцяло възстановена с цената на 2,5 трилиона долара. Американските въоръжени сили са по-силни от всякога. Нашите ракети са големи, мощни, точни, смъртоносни и бързи. В процес на изграждане са много хиперзвукови ракети.“ Но „Фактът, че разполагаме с тази страхотна военна техника, не означава, че трябва да я използваме. Не искаме да я използваме. Американската сила, както военна, така и икономическа, е най-доброто възпиращо средство.“

За икономическата сила на САЩ може да се поспори, но по-важна ми се струва горяща Австралия, за чието правителство важни са гей браковете и разбира се, корпорациите, на които разпродава австралийската вода, докато страната е осакатена от една от най-лошите суши в историята си.

Според регистъра на правителството за чуждустранна собственост върху водата, инвеститорите от Китай и САЩ имат най-голям дял права над австралийската вода. Те пък разпродават дялове от тази собственост на частни компании, които без ограничения поливат напр. овощните си бадемови градини.

На обикновените хора обаче, които се хвърлят в огъня, за да спасяват дивите животни, са наложени най-строгите водни ограничения. И дребните им стопанства буквално да загиват, защото домашните животни умират от жажда, а градините могат да се поливат само преди 10 часа сутринта или след 16 ч. при това с само с кофи или лейки (без маркучи)!

Капково напоителни системи могат да се използват само за 15 минути преди 10 ч. или след 16 ч.

Жителите, хванати за нарушаване на правилата, се облагат с глоба в размер на 220 долара. Дребните фирми също са заплашени с глоба в размер на 550 долара…..

Накрая, познайте кой е виновен. Този път не са „комунистите“, а камилите, които ще бъдат остреляни от снайперисти, защото пият много вода!

На фона на ежедневно измиращите милиони животни в пламъците!

Нищо лично, просто бизнес…..

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.