АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
А какво ще стане, когато американският народ се осъзнае?

Вихра Павлова - 13 януари 2020

А какво ще стане, когато американският народ се осъзнае?

И не само той…

Когато излезе по площадите с плакати „НЕ НА ВОЙНИТЕ!“, както през 70-те години?

9 януари 2020 г. Демонстрант държи транспарант срещу Тръмп по време на митинг под наслов „Без война с Иран“ на площад „Фоли“ в Ню Йорк. (Снимка: Kena Betancur/Getty Images)
4 януари 2020 г. Антивоенен протест пред Белия дом във Вашингтон. (Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images)

Когато военнослужещите проумеят, че са пушечно месо на корпорациите и посочат смело с пръст истинския враг: „Уолстрийт“ и Пентагона?

Когато се обединят и създадат Национална антивоенна коалиция, призоваваща за глобални действия и глобални протести срещу войните, включително срещу война с Иран.

Те бяха там и разбраха, че не хората в пещерите на Афганистан или в пустинята на Ирак са техни врагове“, а тези, които ги „уволниха от работа, които им отказват достъп до медицинско обслужване и правят невъзможен достъпа им до образование.“ Разбраха, че убивайки тези хора, те „извършват престъпление“.

Разбраха, че техните врагове „не са в най-бедните страни на планетата, а точно тук – в най-богатите“. Че милионите, харчени за войни, биха могли да отиват за „нещо по-добро, за възстановяване на разрушените държави, за обезпечение на ветераните, които се прибират у дома; за предоставяне на всеки човек на достъп до медицинско обслужване, образование, работа, средства за живот и дом!“

Убедиха се също и, че „настоящото правителство не възнамерява да прави това!“ Не възнамерява да прекрати войните! Не възнамерява, защото не е тяхното правителство.

А „Правителството на богатите! На „Уолстрийт“, на нефтените гиганти, на отбранителната индустрия.“

„И единственият език, който те разбират, е бизнес!“

Наясно са и че тези войни ще продължават!  Че „всичко, което знаем, е, че съществува ВЕЧНА ВОЙНА, която ще приключи само тогава, когато хората въстанат и я спрат!“ И това възнамеряват да направят, а именно: „Да се сражават, борят и борят“, „да сложат край на тази безкрайна война и да създадат по-добър свят“.

Лъгаха ги дълго. И докато можеха безпрепятствено да грабят света, успяваха да запазят известна вътрешнополитическа стабилност (по формулата „социализъм – за нас, капитализъм – за всички останали“). Но след войната в Ирак на лъжата съвсем окъсяха краката….

Настъпи моментът, в който въпреки мощната пропаганда, дори гражданите на бившия хегемон Холандия признават, че „им е отредена ролята на безмълвни наблюдатели на действията на западните правителства, които под ръководството на САЩ обвиняват Русия в престъпления, които самите те извършват в несравним мащаб“.

И в отворено писмо до руския президент посочват: „Начинът, по който вие и вашата нация сте набедени за „престъпления“ без доказателства, е безмилостен и презрителен….“; „Нашите надежди са фокусирани върху вашата мъдрост. Искаме мир. Виждаме, че западните правителства не обслужват хората, а работят за създаване на нов световен ред чрез унищожаване на суверенни държави и убийства на милиони невинни …“. „Моля, приемете нашите извинения от името на много хора тук, в Холандия…“

Въпрос на време е. Царят е гол. „Пази се от гнева на търпеливия“, както казват….

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.