АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Ние сме в нов етап на създаване на нов международно-правен ред

Валентин Радомирски - 15 януари 2020

Съотношението на силите в Либия горе-долу е равно и донякъде в безизходица. След 70-80 години ред се намираме в абсолютно ново положение. През последните две десетилетия този ред се разпадна, тъй като хегемонът, който внушаваше сила, се оказа нерешителен през последните години, претърпя редица имиджови и военни поражения и се оказа „колос на глинени крака“. Започна преходът към многополярния свят“. Това коментира пред БНР Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор.

Според него либийската криза е започнала да прилича на буре с барут през декември:

„Тогава Турция и правителството в Триполи, което в момента е по-слабо военно, сключиха договор за демаркация на териториалните части в Средиземно море. Това беше в грубо нарушение на редица други конвенции, но даваше право да участват в откритите преди няколко години големи залежи на газ и нефт в източното Средиземноморие“.

В предаването „12+3“ дипломатът заяви, че се очертават трудноразбираеми неща, дори за анализаторите:

„Зад Хафтар седят Франция, но срещу нея е Италия, противопоставя се и голяма част от Европейския съюз. На един фронт са САЩ и Русия, зад Хафтар, а отсреща е Турция, която е ситуационен съюзник с Русия и Иран по Сирия. Имаме абсолютно непредвидими решения и влизаме в епохата, когато, преминавайки към многополярния свят, всяка държава започва да осъществява преди всичко своите национални интереси“.

По думите на Радомирски ние се намираме в нов етап на създаване на нов международно-правен ред, който може да поднесе всякакви неочаквани изненади.

Той не вижда големи шансове мирната конференция в Берлин да постигне успех:

„Освен ако не се постигне договорка преди нея между големите сили за разпределение на сферите на влияние, нещо, което все повече ще чуваме, дори и да не ни се иска. Големите сили ще започнат да разпределят и след това ще диктуват условията“.

Интервюто с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“, 15.01.2020
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…