АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Три лъжи в един кадър

17 януари 2020

Тази година покрай коледните и новогодишните празници е отчетен срив на болничните. Те са 4 пъти по-малко, отколкото в други дни на декември. Това, обаче, не пречи на медиите на бизнеса да излизат със заглавия от сорта на „Най-много болнични по празниците са ползвали държавните служители“[1], „Чиновниците с най-много болнични по празниците“[2] и  цветистото „Бум на болнични по празниците“[3]. Във вечерните си новини снощи „Нова телевизия“ на Кирил Домусчиев излъчи и широко рекламиран през деня репортаж, изтъкан от полуистини и откровени лъжи.

Но какво ще си помисли един човек, когато прочете подобно заглавие? Явно ще остане с впечатление, че има бум, а не срив на болничните. Освен това човек ще помисли, че тези лоши „чиновници“ са просто мързеливци. За какво, обаче, всъщност става дума?  Новоназначената министърка на труда и социалната политика Деница Сачева вчера е внесла в  Министерски съвет анализ на болничните през последните години, изготвен от НОИ и Министерството на здравеопазването. Точно от този анализ става ясно, че не само няма бум на болничните покрай празниците, а точно обратното – наблюдава се срив. Болничните са 4 пъти по-малко, отколкото в други дни на декември. Сачева не казва пред медиите точно колко са болничните, използвани от бюджетните предприятия, а само, че са около 25% от всички болнични общо. Но съвсем малко мозък е необходим, за да се сети човек, че тъй като държавата е най-големият работодател в страната и най-много служители са точно на бюджетна издръжка, то е съвсем естествено те да ползват и най-много болнични. Справка в данните на НСИ показва, че наетите лица в публичния сектор, тоест във въпросните „бюджетни предприятия“, са 671 000 души – над 24% от всички работещи. След като наетите там са една четвърт от всички наети, то е нормално да ползват и една четвърт от всички болнични. Още по-нормално е да бъдат и „най-много“. Най-много спрямо… кого? Спрямо кръчмарят бай Славчо със сигурност. Та дори и спрямо всички фирми на Домусчиев. Дори той няма толкова служители, колкото държавата. Просто няма как да не са „най-много“, ама де акъл, де, в средностатистическия читател и зрител.

Другата манипулация в заглавията е наричането на бюджетните служители „чиновници“. Тя върви от години и така населението не може да осъзнае, че на бюджетна издръжка изобщо не са „чиновници“, седнали на някакво топло местенце, а работници от плът и кръв, като учители, лекари, медицински сестри, пожарникари, военни, социални работници, та дори и чистачи! С две думи, онези стотици хиляди, които крепят държавата и често работят за смехотворни „държавни“ заплати, в сравнение с онези, които биха получавали в частния сектор.

В потресаващо манипулативния репортаж на Нова телевизия ни информират, че „25% от всички болнични по празниците са издадени на чиновници“. Само в този кадър има 3 лъжи накуп:

Първо, явно не е имало никакво сливане на празниците – според справката, на 27 и 30 декември броят на издадените болнични листове е съответно 3296 и 3341, докато на 2 и 9 декември са били 12 638 и 12 710. Второ, Деница Сачева говори не за „чиновници“, а за служители в бюджетни предприятия, включително чистачките в детските градини, например. Накрая, не са ли потресаващи тези 25%? Хайде бе, чак толкова ли? Жалко само, че точно толкова би трябвало да бъдат!

В „разкритията“ си Нова телевизия ни поднася и ужасяващия факт, че „2/3 от всички болнични са издадени в големите градове“. Какво разкритие само! Явно на журналистите там им е много трудно да направят връзката между броя на наетите лица и броя на издадените болнични! Дано все пак някой да има търпението да им обясни, че където работят хората, там и се разболяват. Аз нямам подобно търпение – изпълнена съм единствено с омерзение пред този журналистически слугинаж.

Интересното е, че Деница Сачева излиза с тези си изявления (а бизнес сайтовете й пригласят) точно след като снощи БНТ пусна репортаж за 1200 фирми в страната с основна дейност… източването на НОИ чрез болнични! Министърката и дума не обелва по този скандален случай, обаче. Нито пък бизнес сайтовете и организации.

Най-неприятното е, че за пореден път вместо хората да си зададат въпроса докога ще ги водят за носа с подобни оруелски заглавия и репортажи, се възмущават от лошите „държавни чиновници“ и разпространяват манипулациите на ония-които-не-се-наядоха-но-все-работниците-са-им-виновни.

Честита Нова година и дано да е по-осъзната е миналата!

 

[1] https://www.economic.bg/bg/news/12/darzhavata-e-platila-naj-mnogo-ot-bolnichnite-po-vreme-na-praznitsite.html

[2] https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/chinovnitsite-s-nay-mnogo-bolnichni-po-praznitsite-412006.html

[3] https://blagoevgrad-news.com/bum-na-bolnichni-po-praznicite/