АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Когато истината изтича през пръстите ти

Симеон Николов - 25 януари 2020

Ако някои български коментатори набързо смениха доскорошните си експертни позиции с удобни на други държави и интереси, то сред някои известни активни западни автори се наблюдава ефекта на мотора, на който сте му заредили крайно некачествен бензин. Такъв изглежда е случаят с добрия ни познат от Центъра  за стратегически  и международни изследвания във Вашингтон Януш Бугайски, който преди години демонстрираше голям интерес към срещи с български експерти и познания по Източна Европа на фона на други, които си признаваха, че не разбират особено Балканите.

Едно българско електронно издание, известно с крайните си политически оценки, препечата тези дни под заглавие „Да рушиш НАТО отвътре” коментар на Бугайски за cepa.org. Но в него няма да намерите нито дума за действителните проблеми на НАТО, довели до паническото спасяване на „единството” на Алианса на срещата на високо равнище на 03/04.12.2019 г. в Лондон.

Няма нито дума и за това, че ако Русия провежда дезинформационни кампании със злонамерени цели, както твърди авторът, то ние от НАТО сме далеч по–активни срещу руската страна. Примери, колкото искаш– от фалшификации и пренаписване на историята до лъжливи новини по актуални събития, периодични шпионски скандали, обвинения за използване на химическо оръжие без никакви доказателства, но по примитивен начин, защото най–лесно в главите на хората влизат елементарно поднесените „истини”. За разлика от миналото, днес само след седмици или месеци излиза истината, но вече никой не я отразява.

В коментара на Бугайски няма да намерите нито дума и за методите на лидери на държави, които системно нарушават международното право или такива, които открито заявяват, че всеки, който не се съобразява с тях може да последва съдбата на ликвидирания ирански генерал Солеймани.

Русия представяла правителства на съседни страни като неофашистки, подтискащи „нещастните руски общности”. А кой провъзгласи Бандера за национален герой на Украйна, г–н Бугайски? Не изби ли той хиляди украинци, евреи и поляци? Сепаратистите в Донбас имаха ли авиация да бомбардират жилищни квартали? Те ли подпалиха живи цивилни граждани в Профсъюзния дом на Одеса, между които и двама българи?

Руската дезинформация била насочена срещу мигрантите в Западна Европа, подклаждала ксенофобия. Достатъчно е обаче да се видят проучванията на общественото мнение  и да се проследят статистическите данни на силовите министерства за да се откроят категорично ясно последствията от политиката на „отворените врати”. В западноевропейски столици се обособяват зони, в които полицията няма дори достъп, а в Швеция нападат с огнестрелно оръжие полицейски участъци. Да обвинявате и за това Москва е вече шизофренично.

Бугайски внушава с коментара си, че Москва искала да попречи на страни от Западните Балкани да се интегрират в ЕС. РФ ли отложи приемането на две държави от нашия регион? Тя ли създаде този вакуум, в който се отвори пространство за милитаризация на региона от САЩ и ислямизация от Турция?  В България има една приказка: „Никога не е късно да станеш за резил.”, г–н Бугайски.

Изтърканата вече заплаха от военна агресия не подхожда на учен от ранга на онзи Януш Бугайски, който познавахме в миналото. Кой нормален политик би допуснал, че Русия би предприела военна операция срещу страна–член на НАТО при риска от задействане на член Пети от Вашингтонския договор? Кой анализатор би твърдял, че Русия е в състояние да води голяма война с военен бюджет, който е десет пъти по–малък от този на европейските страни и с тази икономика? За богатите петролни полета на България ли?

Коментарът на Бугайски с тайното намерение на автора да ни приближи до истината, всъщност ни отдалечава от реалността, подценявайки интелигентността на читателите, което вече е обидно. Той има толкова общо с истината, колкото чаша мътна вода от дъното на язовир Студена край Перник с бистрата Рилска вода. Изглежда истината е изтекла през пръстите на г–н Бугайски, както и водата от злощастния български язовир.

По–лошото е, ако зад активизирането на безцеремонната информационна война се крият следващи планирани сътресения и силови действия в процеса на трансформация на световния ред, а експертите съзнателно вземат участие в подготовката им.

 

 

Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и сигурност при президента Георги Първанов (2003-2005). Член е на Управителния съвет на…