ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
Това, което Тръмп позволява…

Серж Алими - 02 февруари 2020

Процесът по отстраняването от власт на Доналд Тръмп започна пред американския Сенат през януари, а на 3 февруари започват първичните избори, които трябва да излъчат противника му за президентските избори през ноември. И двете събития са подчинени на неговите действия, коментари, личност. Програмата на някои демократи е просто да го победят, но други гледат по-далеч.

PETER HALLEY. – "Всички опасности са еднакви", 1989
PETER HALLEY. – „Всички опасности са еднакви“, 1989

ОТКАКТО Доналд Тръмп влезе в Белия дом, персонализацията на американската политика достигна своя връх. Президентските декларации, туитове, бълнувания и егоцентризъм обсебват страната… и я изтощават. Но медиите доволно потриват ръце за такива сюжети. Резултатът е, че всички говорят само за Него. Единствената амбиция на републиканците е техният лагер да издигне неоспорим шампион за вземането на властта. Демократите пък разискват как възможно най-бързо да „разкарат“ един толкова опасен президент. И тъй като е малко вероятно да го свалят, се надяват в първичните избори да излъчат съперник, който ще го накара да гълта праха на поражението през ноември.

„Ако се задоволим само с това да се освободим от него, ще се върнем на предишната ситуация, която беше толкова лоша, че му позволи да спечели“, пише лявата анализаторка Нейоми Клайн. Според нея е по-добре да се отстрани причината, отколкото симптомът. Андрю Янг, един от дванадесетте кандидати на демократите за изборите през ноември, мисли по същия начин: „Медиите наистина не ни помагат, като крият причините, поради които Доналд Тръмп стана президент. Като гледате информационните канали, у вас се формира някаква смесица от Русия, расизъм, фейсбук, Хилъри Клинтън и разни послания, които обясняват този резултат. Но американците знаят, че това не е вярно. Ние загубихме четири милиона работни места в индустрията, най-вече в Охайо, Мичиган, Пенсилвания, Уисконсин, Мисури (през 2016 г. тези щати от Средния Запад бяха спечелени от сегашния президент изненадващо, понякога съвсем с малко – б.ред.). Колкото повече се държим така, сякаш Тръмп е причината за всичките ни проблеми, толкова повече американците ще се съмняват в способността ни да видим и решим всекидневните им трудности“ [1].

За центристкото крило на Демократическата партия, олицетворявано най-вече от Джо Байдън, в това да се смени президентът без анализ на условията, които позволиха неговия триумф, има поне един очевиден интерес – да бъдат оневинени онези, които не знаеха как да се преборят с него, въпреки че разполагаха с необходимите средства, т.е. Хилари Клинтън, Барак Обама… и бившият му вицепрезидент.

Това обаче означава да се поеме риск от продуциране на един нов Тръмп, потенциално по-опасен, защото ще бъде по-сръчен, по-малко склонен да изгуби цели групи избиратели със самохвалството си, не така непоправимо нарцистичен, не толкова невеж за международното съотношение на силите. И следователно по-способен да намери съюзници в страната и извън нея в услуга на почти същата политика, чийто разрушителен ефект ще се увеличи.

Да си припомним – през ноември 2008 г. мнозинството американци бяха щастливи и горди. Те поставиха в Белия дом млад афроамерикански сенатор, който обещаваше „надежда“ и „промяна“. Изборът му удари като с чук Републиканската партия, която мнозина считат за реакционна, лицемерно набожна, обслужваща богатите, милитаристична и още по-опасна, тъй като не ѝ липсва подкрепа от най-бедното население [2]. Надеждата бързо изчезна, а промените бяха скромни и вече се знаеше кой ще замести Обама.

Тръмп, който искаше да се разграничи от своя предшественик, когото ненавижда, не прави отстъпки на противниците си. Поведението му вече е добре документирано и няма нужда да го описвам детайлно: вулгарност, алчност, расистки и сексистки изказвания, възхвала на насилието, непрестанни лъжи. В същото време в лагера на демократите процъфтяват обезпокоителни идеи. Списъкът им е също така дълъг: оспорване на народния вот, ако резултатите не са удобни; безкритичен и блажен поглед към американската история до този проклет ден, когато поради избора на Тръмп всичко се провалило; превъзнасяне на западните военни съюзи, преобразили се изведнъж в „прогресивни“ само защото сегашният президент е обявил „Америка преди всичко“; героизация на разузнавателните агенции за това, че са позволили теч на информация (и записи на телефонни разговори) в пресата, което поставя в неловко положение Белия дом; възхвала на големите частни медии, оказали се безукорни, откакто Тръмп бясно ги напада, че произвеждат само фалшиви новини.

„Убийци? Има много“

ПРЕЗ ноември 2016 г. 22% от слабообразованите бели, гласували за Обама през 2008 и 2012 г., се прехвърлиха към републиканския лагер [3]. И тъй като привържениците на Хилари Клинтън трудно можеха да обвинят в расизъм избиратели, гласували вече на два пъти за афроамериканeц, си обясниха вота им с женомразство и неосведоменост, със селяшката им наивност и лесна податливост на манипулативните фалшиви новини, пуснати от руснаците. Идеята, че може би те, демократите, практикуват една разрушителна политика на свободна търговия, че се затварят в един социологически балон от надменни дипломирани градски жители и че това е изиграло важна роля за отдръпването на избирателите им, не ги мъчи дълго.

Това социално късогледство е не само по отношение на изборите. Когато първите епизоди на сериала „Розан“, чиито главни герои са работници, редови служители и селяни (а не графични дизайнери, журналисти или преподаватели) регистрираха огромен зрителски успех, президентката на американската телевизионна компания АВС призна изумено: „Досега посвещавахме много време и усилия да постигнем многообразие по отношение на цвят, религия и пол. Но не бяхме мислили достатъчно за икономическото многообразие. Успехът на „Розан“ ни напомня, че има много хора, които не разпознават себе си в телевизията“ [4]. Изглежда Тръмп трябваше да спечели, използвайки народното недоволство срещу интелектуалните „елити“, та продуцентите и сценаристите да се пробудят от творческия си сън.

Този вид прозорливост обаче е ограничен във времето. Обикновено образованите градски слоеве от горната част на средната класа, които гласуват за демократите, обясняват своя все по-слаб интерес към бедните и недипломирани бели с тяхната нарастващата подкрепа за Тръмп. Но избранникът на тази социална група всъщност малко се интересува от нея и поне в това отношение имитира предшественика си Обама, който декларира своята солидарност с афроамериканските пролетарии, обсипа ги със символи и красиви думи, но никога не се обяви срещу икономическия ред, който ги мачка.

В желанието си да „разкарат“ Тръмп милиони американци са готови да приемат когото и да било, само и само да постигнат целта си. Ако президентът защитава някого, те ще го обвинят, ако напада някого, ще му станат адвокати. Доказателство за това видяхме още на 5 февруари 2017 г., само 15 дни след влизането на Тръмп в Белия дом. По „Фокс Нюз“ новият президент бе провокиран от ултраконсервативния водещ Бил О’Рейли с въпрос защо не осъжда Владимир Путин, който, по думите му, бил „убиец“. Тръмп отговори невъзмутимо: „Убийци? Самите ние имаме много. Вие какво си мислите? Че нашата страна е толкова невинна?“

Сенаторката Ейми Клобучар, днес кандидатка в първичните избори на Демократическата партия, не закъсня да се възмути, че президентът на САЩ се осмелявал да сравнява лошата Русия със своята добродетелна страна. Ню Йорк Таймс, който заедно със CNN и MSNBC държи фронта на центриската фракция в Демократическата партия, също побърза да изрази възмущението си в уводна статия, пропита от превзет патриотизъм: „За досегашните американски президенти не беше въпрос на деликатна операция да утвърждават моралното и политическото превъзходство на САЩ над Русия. Но вместо да напомня американската изключителност, г-н Тръмп, изглежда, оценява бруталността на Путин и внушава, че Америка ще се държи по същия начин“ [5]. Аналогията толкова скандализира Нанси Пелоси, настоящата председателка на Камарата на представителите (от демократите), че тя незабавно поръча на ФБР да разследва финансите на новия президент, за да се увери, че руското правителство не го шантажира. Днес тази иначе интелигентна жена повтаря безспирно: „С Тръмп всички пътища водят към Путин“.

Въпреки че от „Russiagate“ (Русиягейт) не остана много, след като през пролетта прокурорът Робърт Мюлер представи доклада от разследването си, (неуспешното) преследване на вражеския агент в Овалния кабинет стана фикс идея на демократите – както и на медиите – през първите две години от мандата на сегашния президент [6]. Това породи климат на параноя, а тя непряко позволи американският военен бюджет (от 738 милиарда долара) да продължи да расте, благодарение на подкрепата на огромно мнозинство парламентаристи от двете партии (сенатор Бърни Сандърс е от малкото изключения). И идеята, че „американската демокрация е атакувана от Владимир Путин“ – едно клише, често сравнявано с нападението на Япония над Пърл Харбър през 1941 г., се превърна в официална религия за повечето от противниците на Тръмп. Американската демокрация обаче има други проблеми, с които трябва да се заеме, вместо с няколкото Facebook профила с незначително влияние. Например, с това, че днешният президент спечели изборите през 2016 г. с три милиона гласа по-малко от съперничката си и че сред заявилите се негови конкуренти тази година е друг нюйоркски милиардер, дори по-богат от него – Майкъл Блумбърг.

Умереното крило на Демократическата партия и неговите медийни рупори поддържат кръстоностния си поход срещу Русия с помощта на най-милитаристично настроените елементи в обществото. Както периодично разкрива журналистът Глен Грийнуолд, на когото (заедно с Едуард Сноуден, Челси Манинг и Джулиан Асанж) дължим, че сме по-добре осведомени за мащабната американска шпионска мрежа, „Почти невъзможно е да гледаш CNN и MSNBC, без да ти се натрапят бивши генерали или агенти на ЦРУ и ФБР, наети по договор от медиите като коментатори, та дори като репортери“ [7]. Умерените демократи не изпитват никакви скрупули да възхваляват разузнавателните служби, изявили се в убийства на политически противници и в организирането на държавни преврати в чужбина. В тях те виждат островчета на „съпротива“ срещу авторитарния президент. А не беше ли анализатор на ЦРУ и онзи, който през август помогна да изтече информация за телефонен разговор на президента с държавен глава на чужда държава, в случая Украйна? Подложен поради това на процедура за отстраняване от власт, Тръмп има няколко основания да атакува оркестрираните от „Дълбоката държава“ опити да бъде политически дестабилизиран. Дали трябва да се радваме, или по-скоро да се тревожим, че той е жертва и че и някой друг може да пострада по същия начин? [8]

Не им стига на шефовете на Демократическата партия да набиват в съзнанието на привържениците си любов към разузнавателните служби, ами не престават да леят и хвалби по адрес на бивши президенти републиканци, за od подчертаят контраста между тях и техния странен приемник. Байдън, например, връчи медал на бившите съпрузи Буш като признание за ангажимента им към ветераните от войните – или поне, както ни се струва, към онези от тях, които се върнаха живи от Ирак и Афганистан. Мишел Обама заяви от своя страна, че се възхищава от Джорж Буш – младши, „един прекрасен човек“ („Today“, NBC, 11 октомври 2018 г.). Оттогава се шири изразът „Trumpwashing“ (буквално „Тръмп изпиране“). Използва се, когато левицата възхвалява най-противните елементи на американската десница, само защото са критикували някога Тръмп или той ги е атакувал в някой свой туит. Даже споменът за Роналд Рейгън печели от тази склонност на демократите да разкрасяват миналото. Което е още по-парадоксално, тъй като американската външна политика през последните три години е по-малко смъртоносна, отколкото в предходните десетилетия.

Две противоположни възможности

Евентуална стратегия за оттегляне от международните конфликти би била популярна в една страна, в която след 11 септември 2001 г. „борбата за демокрация“ оправдава интервенции и военни операции с поддържане на 240 000 войници в 172 страни и територии, и с военен бюджет, както вече казахме, над 700 милиарда долара. Фактът, че убийството на иранския генерал Гасем Солеймани, макар да стана без сражения, не допринесе за рейтинга на Тръмп, потвърждава по своеобразен начин недоволството на американския народ от „безкрайните войни“. Но много често кандидатите на демократите се представят като тези, които ще възстановят световния търговски и стратегически ред, нарушаван през последните три години. Байдън, в частност, защитава договорите за свободна търговия, поддържа американския военен контингент в Ирак, възхвалява НАТО. И в една гръмка статия, подобна на онези, които четяхме в разгара на Студената война, призовава за фронтално противопоставяне на Русия, с цел „да се защити демокрацията от нейните врагове“ [9].

Защо да не се отиде още по-далеч? Автор на уводни статии в Ню Йорк Таймс, близък до израелската десница и пламенен поборник за всички американски военни намеси, дори на онези, от които американците в крайна сметка се отказаха, предложи демократите да поправят провалите на Белия дом и да станат партия на империята. Парадоксалното му мислене го навежда на мисълта, че политиката на „отдръпване“ и „наивността“ на Тръмп, особено в Близкия и в Далечния изток, отваря на политическите му противници възможността да станат единствените пророци на „Pax americana“ срещу Сирия, Русия и Северна Корея [10].

Прогресивната част на Демократическата партия не желае да играе тази роля. Г-жа Елизабет Уорън, подобно на Сандърс, предлага да се изтеглят всички американски войски от Близкия изток и Афганистан. А сенатор Сандърс, вместо систематично да подлага крак на Тръмп, преди година приветства срещата му със севернокорейския президент Ким Чен Ун: „Ако Тръмп успее да освободи тази страна от ядрените ѝ оръжия, това ще е много добре и му пожелавам успех“ (CNN, 25 февруари 2019 г.). Няколко месеца по-късно, осъзнавайки, че систематичното и яростно противопоставяне срещу президента републиканец позволява на приятелите на Байдън да скрият отказа си от онези структурни промени, които американското общество иска, той добави: „Ако посвещаваме цялото си време да атакуваме Тръмп, демократите ще загубят“ [11].

Въпросът, който днес стои пред тях, е какво по-точно могат да спечелят. Центристките кандидати оправдават умеренността на предложенията си с желанието да не плашат онези избирателите, които желаят да се приключи с ексцентричностите на Тръмп, но все пак да не се счупи стомната. Те намират, че статуквото е съвсем приемливо и че икономическите резултати и курсовете на борсата не налагат промяна на курса. Сандърс и в по-малка степен Уорън, напротив, смятат, че омразата към сегашния президент ще им позволи, ако спечелят първичните избори, да направят по-радикални предложения, приемливи за някои социални съсловия, които биха ги отхвърлили при други обстоятелства. В същото време очакват, че и други избиратели, престанали да гласуват, защото вече не вярват в политиката, ще намерят пътя към урните, ако им се предложи перспектива за истинска промяна (социална медицина, удвояване на минималната заплата, екологична революция), а не само връщане към положението преди три години. За демократите изборът на едната от тези две възможности е толкова важен, колкото и изборите на 3 ноември 2020 г.

Le Monde diplomatique
- Превод Венко Кънев

Бележки под линия

[1] Дебати на демократите в Лос Анджелис на 19 декември 2019.

[2] Вж. „Le petit peuple de George W. Bush“ (Обикновените хора на Джорж Буш), Le Monde diplomatique, октомври 2004.

[3] Sabrina Tavernise и Robert Gebeloff, „They voted for Obama, then went for Trump. Can Democrats win them back?“ (Те гласуваха за Обама, след това се обърнаха към Тръмп. Могат ли демократите да си ги върнат), The New York Times, 4 май 2018.

[4] John Koblin и Michael M. Grynbaum, „Roseanne“ reboot sprang from ABC’s heartland strategy after Trump’s victory“ (Подновяването на „Розан“ е част от главната стратегията на ЕйБиСи след победата на Тръмп), The New York Times, 29 март 2018.

[5] „Blaming America first“, The New York Times, 7 февруари 2017.

[6] Вж. Aaron Maté, „Un cadeau des démocrates à Donald Trump“, (Един подарък от демократите за Доналд Тръмп); Серж Алими и Пиер Рамбер, „Медийният Чернобил“Монд дипломатик, май 2019.

[7] Glenn Greenwald, „The Inspector General’s report on 2016 FBI spying reveals a scandal of historic magnitude: Not only for the FBI but also the US media“ (Докладът на генералния инспектор за шпионажа на ФБР през 2016 г. разкрива скандал с историческа величина: Не само за ФБР, но и за медиите в САЩ), The Intercept, 12 декември 2019, https://theintercept.com.

[8] Вж. Michael Glennon, „Aux bons soins de la CIA…“ (Под грижите на ЦРУ), Le Monde diplomatique, юли 2018.

[9] Joseph R. Biden, Jr. и Michael Carpenter, „How to stand up to the Kremlin. Defending democracy against its enemies“ (Как да се изправим срещу Кремъл. Да защитим демокрацията от нейните врагове), Foreign Affairs, New York, януари-февруари 2018.

[10] Bret Stephens, „Will Democrats become born-again neocons?“ (Ще се преродят ли демократите в неоконсерватори), The New York Times, 24 октомври 2019.

[11] „Town Hall“, Fox News, 15 април 2019.

Източник - Монд дипломатик