АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
В САЩ корупцията е издигната на пиедестал

Даниела Пенкова - 06 февруари 2020

САЩ е една от малкото останали развити държави, в които корупцията е издигната на пиедестал и защитена от закона.

Става въпрос за факта, че там, за да станеш изобщо политик, трябва да бъдеш финансиран от частните корпорации. Което означава, че си им в ръчичките още от мига, когато ти хрумне да се занимаваш с политика. Предизборните кампании са изключително скъпи дори и на най-ниско ниво, да не говорим за губернатори и президенти. И държавата не дава и стотинка. Ако си намериш спонсори, ще си политик. Ако не си намериш, ще си бита карта. Тези спонсори, драги съотечественици, си имат и претенции. И колкото са по-големи, толкова по-големи претенции имат.

Жалкото е, че разни хора у нас също мечтаят за официализиране на корупцията. „Без субсидии!“ запя Чалгаджията на републиката, и те затананикаха същия рефрен.

Напушва ме смях да гледам как най-корумпираната развита държава в света ще ни учи на борба с корупцията.

И ще ни научи, спор няма.

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…