АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Боян Дуранкев: Идва рисково време, но без опасности за лева до 2 години

Боян Дуранкев - 22 февруари 2020

Мерките, препоръчани от експерти на МВФ към българското правителство за вдигане на данъците, увеличение на максималния осигурителен доход и повече държавни разходи с цел намаляване на социалното неравенство, са закъснели с не повече от десетина години.

Това заяви пред Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той припомни, че голямата криза, разтърсила света и Европейския съюз, беше през 2007-2008-ма година и приключи към 2012-та.

Данъчната политика се променя когато нещата вървят много добре, бързо нагоре т. е. 4-5 години след криза, отбеляза професорът. И обърна внимание, че в България вече има много солидна инфлация, която е надхвърлила допустимите 2 %.

Когато инфлацията е такава – 2 – 3- 4 % по линия на малката потребителска кошница, тогава не се пипат данъчните тежести, не се вдигат данъците за жилища, автомобили и т.н., тъй като хората трябва да компенсират по някакъв начин именно инфлацията.

По думите на проф. Дуранкев, обстоятелствата се променят допълнително от още няколко неща – Брекзит, търговската война на САЩ с Китай и леко охладнелите, дори почти замръзнали отношения с Русия, а всичко това влияе върху търговията.

Така че, през 2020 година има доста рискови заплахи, за да се пипат данъците, категоричен е икономистът.

Той обърна внимание, че 12 години след влизането на България в Европейския съюз страната ни не се е доближила дори до средата на страните – членки по жизнен стандарт. А това очначава изтичане на работна сила към другите страни.

Редно и нормално е да се вдигат минималните доходи, а данъчните тежести да се стоварват върху богатите слоеве от населениетоСтабилността, в която се кръстиха всички, доведе до увеличаване на доходите на най – богатите и до възникването на доста силна олигархия, коментира Боян Дуранкев.

Благодарение на тази стабилност, България се озова на първо място по неравенство в целия Европейски съюз, подчерта професорът. По думите му, това е причината МВФ, Световната банка, лидерите на страните от Евросъюза да гледат на България като на едно уникално изключение – данъчен конкурент на другите страни с неудачни финансови резултати.

Отношенията президент – премиер – главен прокурор:

Интересно е поведението на Светата Троица, в която всички гледат, вторачили поглед, и се кръстят. Така проф. Дуранкев коментира „престрелките“ между Румен Радев, Бойко Борисов и Иван Гешев.

Според него няма визия, идея, стратегия за България как да се отлепи от последното място в ЕС и по какъв начин българите да остават с желание в собствената си страна.

Очевидно е, че правителството няма в момента никакви решения. Неприятното е, че президентът, който има стратегически съвет, още не е излязъл със становище какво трябва да се промени. А обещаха до два месеца да изкарат Стратегия за България, тези които се занимават с разработката на неговата стратегия и тогава ще е любопитно да видим какво ще се предлага там, заяви проф. Дуранкев.

По думите му, опозицията е много кротка в момента, мълчанието е пълно. Затова изглежда, че най – интересното нещо в момента е това, което прави главният прокурор.

А той погна един богат българин, а такива богаташи в България – доста богати хора, са около 300 човека поне. 

Правителството има доста кусури и трески за дялане, каза Дуранкев и припомни, че то е разрешило години наред на най – богатите фирми да не плащат данък печалба. Акцизите и ДДС се плащат, всъщност, от крайните купувачи, посочи професорът.

Той смята, че главният прокурор има много работа.

Боян Дуранкев смята, че захващането на Иван Гешев с разследване на приватизацията е „кауза пердута“.

Естествено, че тя беше бандитска, криминална в огромната си степен. Естествено, че далаверите бяха огромни. Естествено, че парите заминаха в офшорки и след това се върнаха уж под формата на чужди фирми. 

Така че, трудно ще хване следите, а и да ги хване – след дъжд качулка!

По думите на професора, в момента главният прокурор вдига един приятен шум. Но, само шумът и арестите не са достатъчни.

Това правителство не е способно да измисли как да стане промяната занапред, категоричен е Дуранкев.

За еврозоната и страховете, свързани с въвеждане на еврото:

Страховете са не от еврото, а от промяната на курса на лева към еврото, заяви проф. Дуранкев. Той припомни, че е имало времена, когато хората са се редили и са обръщали левовете си в евро. По думите му, нещата сега са доста по – спокойни заради обещанието на правителството да не променя курса на лева към еврото.

Навлизаме в рискови времена, но те поне за една – две години не изглеждат опасни за състоянието на лева, убеден е икономистът.

При влизането в еврозоната, разбира се, ни очаква една инфлация до 5 %, но това е далечен хоризонт – поне 2025 година.

Дуранкев припомни, че голямата уплаха е дошла от проф. Стив Ханке, който е известен лобист.

Това, което той ни плашеше, че ще станем като Гърция, няма да се случи, категоричен е проф. Дуранкев.

Той обаче предупреди, че много внимателно трябва да се борави с външния дълг на България, който е нараснал значително при последните три правителства, начело с Бойко Борисов.

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл.

Източник - Радио Пловдив
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…