АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Умиротворителят“

Даниела Пенкова - 02 март 2020

В момента Турция коли и беси както й е кеф в чужда държава. Определя граници, поддържа терористи, бомбардира и стреля срещу правителството на въпросната чужда държава. За да привлече Европа в завоевателната си война, я заплашва с бежанци, които сама е създала. В същия момент Нашият дипломат тича да се кланя на Ердоган и да му обещава пари и помощ от Европа. И ни обяснява 10 минути по новините какъв прекрасен международник е и как всички му звънкат по телефончето, за да му кажат колко разчитат на него. Комплексите Му чупят екрана на телевизора.

Цялото държание на Европа ужасно прилича на периода преди Втората световна, наречен „умиротворяване“. Тогава същите западноевропейци се надпреварват да се договарят с Хитлер и слизайки от самолетите да размахват пред медиите обещанията си да не му се месят. А пък България размахва отново пуделската си опашчица и носи чехлите на господарите, докато народът тъне в нищета. Историята се повтаря като фарс.

Накратко, все по-ясно се очертава новата ос: САЩ-Великобритания-Турция с активното безучастие на загрижената за мира и човешките права Европа. Отново свалила гащите и открито обещаваща финансова подкрепа на завоевателя.

Риторичен е въпросът Той посещавал ли е изобщо някакви уроци по история, или само е ритал топка по физическо. Наистина ли вярва, че някой мислещ човек ще Му ръкопляска за подобно глупаво и опасно поведение? Освен кифлите в Барселона, разбира се.

Някой ще му каже ли, че е абсурдно да ходи да похапва с новия османски император баш на годишнината от освобождението, и на всичкото отгоре да се хвали с това по новините?

Трай си, бре, човек! Срамно е!

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…