АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Димитър Иванов: Необходим е извънреден коронавирусен бюджет

Димитър М. Иванов - 16 март 2020

Бюджет 2020 ще трябва да бъде коригиран, но преди тази актуализация правителството трябва да разработи и приеме мащабен и агресивен пакет от мерки, оформени като извънреден коронавирусен бюджет. Извънреден коронавирусен бюджет ще преподреди приоритетите, залегнали в досегашния бюджет за тази година“. Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Според него кризата създава изключителна опасност от липса на ликвидност и от липса на платежоспособност:

„Трябва ни пакет, който дава всички гаранции, че основни сектори на икономиката ни няма да загинат или изпаднат във финансов колапс… Диагностичните тестове трябва да са безплатни, дезинфекциращите гелове също. Трябва да се въведат спешно минимум тримесечни ипотечни ваканции за всяко домакинство, страдащо от финансови затруднения заради коронавируса. БНБ и търговските банки да стимулират ликвидността във всеки засегнат сектор от икономиката ни и да смекчат кризисния шок. Българската банка за развитие да има възможност да създаде проектираща броня около засегнати структуроопределящи фирми. Болничните да са пълно покрити от първия ден на самоизолация или карантина“.

В предаването „12+3“ проф. Иванов подчерта, че България е изправена пред четири шока:

„Шок на предлагането, шок на търсенето, финансов шок и социален шок. Големи сектори в българската икономика ще бъдат ударени и спадът може да достигне и да надмине 40-45% от очакваните и планирани годишни приходи. Ще наблюдаваме в идващите месеци първата експлозия на сектора на услугите, каквато не сме виждали. Ако тази ситуация продължи повече от очакваното, ако пандемията и страхът не бъдат овладени навреме, тежестта на тази потенциално свиващата се икономическа активност няма как да не започне да се пренася върху банковата система“.

Проф. Димитър Иванов подчерта:

Рецесията е на вратата ни. Пандемията е най-големият шок, който удря глобалната икономика от финансовата криза от 2008 година. От средата на февруари досега краткосрочните щети се изчисляват на над 1,6 трилиона долари“.

По думите му еврозоната е в опасност заради италианската, германската и испанската икономики, които още от миналата година са на границата на техническа рецесия.

Covid-19 се превърна в най-големия враг на световната икономика и в най-големия враг на глобализацията. Спря пътувания, затвори граници, скъса снабдителните вериги… Един вирус от Ухан доведе до затварянето на въздушните граници на над 36 държави в света, от които 11 в Европа, до карантина на цели големи райони и държави, до блокиране на международното сътрудничеството“.

Според проф. Иванов трябва да сме клинично реалистични и да действаме решително:

„Коронавирусът ще ускори измененията в нашата национална и икономическа структура, която стои непроменена за последните 25-30 години. Това, което идва, ще бъде маркирано от един нов свят на регулации, който може би ще продължи да бъде обхванат от глобализационни процеси, но ще бъде осторожен спрямо техните недостатъци“.

Интервюто с проф. Димитър Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“, 16.03.2020
Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.