АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Рецептите на Соломон Паси

Румен Попов - 28 март 2020

Наистина е мъдър господин Паси! В съботното предаване на Георги Любенов по БНТ за около 20 минути той изрече толкова мъдрости, колкото библейския цар Соломон не е записал в Стария завет.  Сърдит е той на европейските ръководители за закъснелите мерки срещу пандемията, което оценява като чисто предателство. Загрижен е господин Паси за съдбата на Европа и света от пандемията на короновируса и е съчинил обемен доклад до ръководството на НАТО: Война!  Да се задейства член 5 от договора и да се започне война с короновируса. Учените наивно смятат, че короновирусът е творение на природата. С вътрешно проникновение нашият   глобален стратег е достигнал до извода, че той е творение на злонамерени сили, които, разбира се, са известни и няма защо да се упоменават. Нещо повече – тези сили могат да създадат такъв вирус, който да ни заразява без симптоми примерно година и след като незабелязано инфектира цялото народонаселение на НАТО и Европейския съюз за нула време да ни унищожи. Ще се спасят само коварните му създатели. Глобалната мисъл на господин Паси е намерила и начина подобни пандемии да не ни сполетяват повече: да се спрат връзките с народи, които имат различна култура на хранене. Такива като китайците, корейците, които ядът змии и прилепи нямат място в общността на народите от европейската и американската хранителна култура. За онагледяване на урока господинът предвидливо беше донесъл и бутилка с корейска ракия със змия в нея. Допустимо ли е да се общува с такива народи. Извън цивилизационния хранителен кордона, изплетен от Паси, трябва да останат и разните там африкански страни, които произвеждат храни в лоши хигиенни условия. И, понеже в главата му имаше достатъчно празно место за всякакви показни уроци, беше поместил в джеба си друго нагледно пособие: парче вакумирано африканско месо.  Между другото, спомена, че е голям почитател на японската култура, защото японците си събуват обувките, когато влизат в дома. Това е един от спасителните хигиенни навици и надеждните пътища за борба с разните епидемии. Погледът му, зареян до Япония, не бе видял тази традиция и в братята мюсолмани по нашите земи. Простено да му е: глобалният поглед може и да пропусне някои подробности в близък план.

Пита водещият господин Паси как гледа на ограничаването на епидемията в Китай и по-бавното й развитие в Русия. Категоричният отговор на провокативния въпрос беше готов на езика му: това са страни с диктаторски режими, от които не може да се очаква надеждна информация така, че за тях след време картината от Италия и Испания може да се окаже като шега. Разбира господин Паси от пропаганда и пропагандни акции. Какво ако не пропаганда е медицинската помощ, която Русия, Китай, Куба оказват на Италия в борбата с епидемията. Такива номера тези страни  практикуват широко – казва той. На Европейския съюз обаче такива пропагандни ходове не минават и по тази причина солидарно никой от братството на Европейския съюз не помага на изпадналите в беда европейски братя. Но загрижеността на господин Паси за бъдещето на човечеството не се изчерпва само с мъдрите указания как НАТО и Европейския съюз да се преборят с епидемията от короновируса. За десерт той ни поднесе обемно творение от преди няколко години  с рецепти как НАТО да предотврати надвисналата още по-страшна опасност от космоса. Кои са творците на космическата заплаха, по-страшна от заплахата на вируса, Паси не успя да ни открехне тази тайна, но те се разбират от само себе си.

От интервюто стана ясно, че господин Паси сега за сега не е заболял от короновируса, но сериозно более от комплекс, в който вижда себе си като глобален атлантически мислител и адепт на атлантическата идея у нас и по света. Този комплекс се зароди в него още от деня, когато подписа пакта за членство в НАТО.

Обладан от него той е напълно на ясно с проблемите на света, за дебнещите НАТО и Европейския съюз военни и здравни опасности,  за вечните агресивни помисли на злонамерените сили на изток от блока и Съюза. Но най-важното: господин Паси има готови рецепти как да ги прибори.

Разбира се, знанията и препоръките на господин Паси по глобалната политика са негово политическо и интелектуално  богатство, докато ги ползва за самозадоволяване. Но когато чрез БНТ ги превръща в призив за политически действия, те предизвикват равностойна реакция на страните и държавите, които са обект на подобно хлевоустие. И тогава няма защо да се учудваме, че отношенията ни с Русия, Китай и други страни толкова криволичат. Това, разбира се, по никакъв начин не засяга личното благополучие на Соломон Паси. Той си е на гарантирана хранилка на атлантическия алианс. Но последиците ги носи народът български.

 

Румен Попов е български офицер, контраадмирал, о.р. Роден е в Пловдив през 1932 г. Завършва Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ през 1953 г. Във ВМФ десет години служи на подводни лодки от щурман до командир на подводна лодка. Завършва Военноморската академия в Ленинград (Санкт Петербург) през 1966 г., след което служи в щаба на ВМФ и оперативно управление на Генералния…