АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Ваня Добрева: Висшето образование е в крак със съвременните тенденции и ще се справи с тежките условия в държавата

Ваня Добрева - 13 април 2020

 София. Висшето образование е в крак със съвременните тенденции и ще се справи с тежките условия в държавата. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Ваня Добрева, бивш заместник-министър на образованието и университетски преподавател. По думите ѝ Българското висше образование се справя много добре в извънредните условия, породени от кризата с коронавируса.

„Още преди 10 години всяко висше училище акредитира център за дистанционно обучение, така че ние имаме тази подготовка. Имаме събран материал, който да предоставим на нашите студенти и въпреки трудностите, успяваме. Всяко едно висше училище в момента може спокойно да се похвали със своите постижения“, заяви проф. Добрева.

Тя цитира актуално изследване на доц. Катя Михайлова и проф. Михаил Мирчев, според което студентите са удовлетворени от всичко, което са получили като образователен продукт в предходния месец. Това, което се откроява като проблем, е интернет връзката, защото не всички семейства в България имат свободен достъп до интернет, уточни проф. Ваня Добрева.

„Втори проблем е, че не всички ученици и студенти имат възможността да боравят свободно с електронни устройства, изключвайки телефоните, защото те не могат да подпомогнат образованието. В момента правителството трябва да помисли как да реши този въпрос“, обясни тя, като припомни предложението на БСП-София учениците в първи и пети клас да получават безплатни таблети. България не е развила заложеностите за свободен достъп до електронни библиотеки, допълни проф. Ваня Добрева.

Според нея на учениците в училище е много по-трудно да се справят в ситуация на дистанционно обучение, защото средното образование предлага много по-фундаментални знания и полага основите на бъдещото развитие на човека.

„В момента трябва да поднесем нисък поклон на всички учители, които в тези тежки условия на епидемия всекидневно успяват да достигнат до своите ученици и да направят всичко възможно те да получат необходимите знания“, поясни проф. Ваня Добрева, като добави, че създалата се ситуация възстановява и ролята на семейството, в което родителите всекидневно се занимават със своите деца.

Според нея обаче проблемите вследствие на коронавируса и изолацията ще бъдат много повече – не толкова в образователен, отколкото в психологически аспект.

Във връзка с предстоящия Великден, тя призова хората да останат вкъщи. „Нека на този празник, в който побеждава животът, да разберем, че най-ценното и смислено е именно човешкият живот. По подобие на други православни държави като Русия и Гърция, които са много по-религиозни от нас, този път можем да се погрижим за своя и за живота на нашите близки. Кризата ни дава шанс да започнем да строим мостове един към друг и да разберем, че само заедно можем да се спасим“, призова проф. Добрева.

Тя изрази надежда добротата, солидарността, приятелството, обичта към родината и смехът отново да се върнат в живота ни.

„Винаги във време на изпитание, каквото е днешното, всички трябва да се смирим. Би било добре политическият ни елит да знае, че има време, в което трябва да се събират камъни, че има време, в което трябва да се търсят и строят пътища едни към други. Просто опозиция и просто казване на „Не!“ в такива времена са убийствени. Всички трябва да се смирим, за да можем да намерим пътя към истината и да излезем по-бързо от кризата. Безусловно сега е време за единение. Не можем да излезем от каквато и било криза ако не сме заедно“, обобщи проф. Добрева.

Веселка ИВАНОВА

 

 

 

 

Източник - Агенция "Фокус"
Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Родена е на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ. През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През…