АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За „Божествената“ Правота на Един Управляващ

Димитър М. Иванов - 16 април 2020

Днес, по Нова ТВ, вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви с убедително пренебрежение, че всяко различно мнение, виждане, позиция по отношение на мерките за справяне с кризата, НАТО, Европейският Съюз, разоръжаването, преструктурирането на бюджета и т.н. е:

– или хибридна атака насочена срещу сигурността на България (цитирам буквално!);

– или елементарен популизъм;

– или просто некомпетентност.

Чета доста много, от огромен брой източници, на различни езици, следя всичко в детайли и трябва да ви кажа, че подобен ярък пример на нескрит и нечуван диктаторски арбитраж; подобна не-доминираща, а направо тъпчеща с ботуша хегемония на мисленето и на позициите единствено на изпълнителната власт, не съм срещал и чувал никъде.

Целият конституционен дух за една представителна демокрация у нас отиде на пух и прах.

Да говориш с такова огромно самочувствие за неограничеността на правотата на изпълнителната власт и то в период на световна криза, когато трябва да се търсят мненията на националния и международен капитал от умове, е крайно опасно.

По този начин, вместо да се търсят действително най-добрите за нацията и гражданите решения, някои се опитват да създадат изкуствено доверие в решения, взети със силата на едно доминиращо и изпълняващо волята на изпълнителната власт мнозинство, което само покрива тези решения с воала на парламентарна легитимност.

Историческите примери за това, как подобни хегемонии са приключвали не са малко.

И тъй като, всички вие, мои приятели и читатели, не сте нито елементарни популисти, нито некомпететни, а още по-малко провеждате хибридни атаки срещу сигурността на България, оставям на вашата култура, интелигентност и знания да си направите вашите собствени исторически паралели и изводи.

Димитър М. Иванов

 

Димитър Иванов е професор, доктор на икономическите науки. От години живее и работи в Лондон.