КНИГИ
По пътищата на дипломацията

16 април 2020

 На 15 април в Москва излезе от печат книгата албум „ПО ПЪТИЩАТА НА ДИПЛОМАЦИЯТА. Събития. Хора. Места на паметта. 1879 – 2019“. Тя е посветена на 140-годишната история  на двустранните дипломатически отношения  между България и Русия. Изданието е на фонд „Руские витязи“.

В началото са публикувани приветствия на посланика на Руската федерация в България  А. А. Макаров и посланика на Република България в Русия Атанас Кръстин.

Отговорен научен редактор е проф. д.и.н.Румяна Михнева. Авторските текстове са на проф. д-р Искра Баева, проф. Евгения Калинова, О. Г. Леонов, проф. д. и. н. Р. Михнева.

Всички теми в луксозното издание са богато илюстрирани.

Книгата е  двуезична, в обем от 279 страници, и е структурирана в седем раздела:

I. Дипломация и Новата българска държава
II. Дипломация и православие
III. Дипломация и независимостта на България
IV. Война и мир 1918 – 2019
V. Хора на новото време и новия век – дипломатите
VI. Местата на паметта. Дипломация и столици
VII. Публична дипломация

„За близо век и половина отношенията между България и Русия очертават серия от съзидателни събития или периоди на неразбирателство. Свързани духовно, верски и исторически, двете страни понякога вървят към бъдещото си заедно или го намират  по свои собствени пътеки. Може би това е причината до момента учените да не са написали подробната документално обоснована и безпристрастна история на българо-руските официални дипломатически отношения“, каза при представянето на изданието проф. Румяна Михнева. Тя изрази надежда, че някога от представените в книгата факти ще се създаде пълната история на българо-руските дипломатически връзки след 1879 г.

Идеята и реализацията на албума е един от първите проекти на неформална група по историческа русистика,  учредена с подкрепата на Дружеството на русистите в България.