ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
Превърнаха ни в деца

Серж Алими - 28 април 2020
John Crossley. — « Deep down » (Tout au fond). © John Crossley – Eames Fine Art Gallery, Londres

ЗА пореден път светът им е сразен. И не ние го счупихме. В момента си спомняме за икономическата и социалната програма на Националния съвет на Съпротивата [1], за възхода на синдикалните права и големите проекти на „Новия курс“ (New Deal). Тогава обаче много партизани бяха запазили оръжията си и по улиците хората чакаха преминаването „От съпротива към революция“. Такъв беше и девизът на един тогавашен всекидневник, наречен Борба. Колкото до Франклин Рузвелт, той успя да обясни на част от американските шефове на предприятия, че работническите бунтове и социалният хаос могат да направят на пух и прах любимия им капитализъм. Затова трябваше да се съобразяват.

Днес няма нищо такова. Затворени, инфантилизирани, колкото стъписани, толкова и тероризирани от непрекъснатите емисии на информационните канали, хората станаха пасивни и съсипани зрители на случващото се. По силата на нещата улиците се опразниха. Вече няма нито „жълти жилетки“ във Франция, нито „Хирак“ в Алжир, нито протести в Бейрут или Барселона. Подобно на дете, уплашено от тътена на бурята, всеки чака съдбата, която властта ще му отреди. Защото болниците – това е Тя; маските, тестовете – това е Тя; паричните преводи, които ще позволят на хората да издържат още няколко дни ‒ това е Тя [2]; правото да излизаш или да не излизаш – кой, как, кога, с кого – това отново и неизменно е Тя. Властта има всички правомощия. Лекар и работодател, тя е и нашият съдия, който следи за прилагането на наказанията и решава колко да продължи и колко строга да бъде карантината ни. Тогава защо да се учудваме, че тридесет и седем милиона французи – същински рекорд, „два пъти повече от зрителите на световно първенство по футбол“ – са слушали президента на Републиката на 13 април, когато той направи изявление по единадесет канала едновременно? Какво друго са можели да правят тази вечер?

Главозамайването нараства поради факта, че тази власт не знае къде отива. Решенията ѝ са сплашващи, дори когато си противоречат. А маските? Те не служеха за нищо – това беше сигурно, докато не бяха в наличност. Отново станаха необходими, т.е. в състояние „да спасят живот“, когато вече ги имаме. „Социалната дистанция“ се налага, разбира се, но безопасното разстояние нараства с 50%, когато французин отива в Белгия или прекосява Рейн, и се удвоява, ако успее да премине от другата страна на Атлантическия океан. И накрая, скоро ще ни кажат при каква възраст и телосложение е все още забранено да излизаш от вкъщи. Беше по-добре да си някога стар и дебел, отколкото да си днес „възрастен“ и „с наднормено тегло“ – първите поне бяха свободни да ходят където поискат. Ще разберем също и защо учениците вече не са заразни за наближаващите пенсия преподаватели, на които се препоръчва да пазят дистанция спрямо внуците си.

Един ден отново ще станем възрастни. Способни да разберем и наложим други решения, включително икономически и социални. За момента поемаме удари, без да можем да отвърнем, говорим на вятъра и го знаем. На това се дължи и тази тежка атмосфера, този неизползван гняв. Буре с барут в средата на стая, което чака своята кибритена клечка. След детството идва пубертетът.

–––

Бележки:
[1] Националният съвет на Съпротивата (CNR ) е органът, който ръководи и координира различните аспекти на френската съпротива по време на Втората световна война. Съветът е съставен от представители на пресата, синдикатите и членове на политически партии, враждебно настроени към правителството на Виши от средата на 1943 г. Неговата програма , приета през март 1944 г., предвижда „незабавен план за действие“, който включва и списък на социални и икономически реформи (Бел. на бълг. редакция)
[2] В САЩ името на Доналд Тръмп ще присъства върху чековете от около 1200 долара на човек, които американската хазна ще изпрати на десетки милиони граждани.

Le Monde diplomatique
- Превод Павлина Колева

Източник - Монд дипломатик - май 2020