ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
Календарът на илюзиите

Пиер Рамбер - 29 април 2020

„На следващия ден, когато вече ще сме спечелили, няма да се върнем към предишния ден“, обясни Еманюел Макрон по време на „обръщението си към французите“ на 16 март т. г. „Утре ще трябва да извлечем поуките от момента, през който преминаваме сега“, беше обещал той четири дни по-рано. „Днес обаче е време […] за свещен съюз, който се състои в това всички заедно да следваме един и същи път.“ Откакто бе въведена карантината на 17 март т. г., драматургията на обществените дебати се върти около една фиксирана от властите и широко приета времева рамка – има „по време на…“, ще има и „после“.

„По време на“ кризата правителството преустановява правовата държава, свободата на движение, на събиране, на протести и т. н. Пренаписва цели глави от трудовото право, потъпква правата за правна защита, системно прилага масово наблюдение.

„По време на…“, Министерството на вътрешните работи осъществява 12,6 милиона полицейски проверки за един месец – повече от изследванията за наличие на вируса. И налага 760 000 глоби на минувачи, което пък е повече от маските, раздадени на гражданите.

„По време на…“ доносът се превръща в гражданска добродетел, обединила най-сетне затворените парижки интелектуалци, които разярено пишат в „Туитър“ срещу излезлите да се разхождат въпреки препоръките, и префекта на Сен е Марн, който мобилизира ловци да „предупреждават и сигнализират на представителите на реда за всяко нарушение“ на уединението (след което разпусна отрядите заради „крехки правни основания“според префектурата).

„По време на…“ червените знамена и „жълтите жилетки“ отстъпиха място на белите престилки, но не на медицинските сестри и болногледачите, а на инфекциолозите, вирусолозите, ръководителите медици, които налагат в медиите стриктно медицински подход към една преди всичко политическа криза. За сметка на това, предизвестието за стачка, направено от Общата конфедерация по труда, с цел да се заклейми липсата на закрила за най-засегнатите служители, се определя от правителството като „неуместно“ (27 март).

За служителите, за свободите, за проектите, за поуките, които трябва да се извлекат, ще се мисли „после“.

Защото ще бъде направено всичко възможно да няма „после“.

Войната, била тя военна или санитарна, налага постоянна мобилизация и неизменно подновяване на битки – за затваряне, после за отваряне, за национален съюз, за икономическо възстановяване, за „значителното усилие“ („затягане на коланите“), вече обявено от министър-председателя Едуар Филип (TF1, 2 април 2020) и т. н. Държавата диктува темпото съвсем свободно, тъй като да си опозиция, означава да си предател.

Белязани от телевизионните обръщения на Макрон, ключовите моменти идват след решаващи периоди. Всеки от тях започва, докато предишният още не е приключил, под съпровода на масмедиите, чиято аудитория избухва по силата на преобладаващото правило – да няма празно. Не трябва да има граница между постоянното „по време на…“ и хипотетичното „после“. Времето за равносметка не трябва да настъпи никога.

А точно този момент чакат част от протестните обществени сили. Онези, които с движението на „жълтите жилетки“ и стачката срещу пенсионната „реформа“ бяха наложили ритъма си на френския политически живот. „Утрешният ден“ се превръща в медийна рубрика, точката, в която се събират всички дебати, миражът, който неизменно предугаждаме, без никога да достигаме. Фалитът на икономическия режим, съчетан с пролетното уединение, насърчават проекти за нови светове, където санитарите, до вчера принудени да носят плик за отпадъци вместо престилка, ще изпреварят рекламните агенти в йерархията на обществено значимите професии. Някак очевидно се налага идеята, че моментът да се поеме отново инициативата ще съвпадне с края на епидемията.

Властта поддържа този пламък на отложените надежди, който ѝ оставя свободно поле за действие. Тъй като накърни митологията за „утрешния ден“, като потвърди, че премахването на болнични легла ще продължи, главният директор на Регионалната здравна агенция на регион Гранд Ест беше освободен от длъжност. „Министър-председателят настоява правителството и висшите държавни служители да спазват желязна дисциплина при комуникацията в обстановка на криза“, коментира всекидневникът Еко (9 април 2020).

„Утрешният ден“, „щастливите дни“ бележат календара на илюзиите. Замислен така, че затвореното общество да кипи, без никога да експлоадира.

Le Monde diplomatique
- Превод Павлина Колева

Източник - Монд дипломатик - май 2020