АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Covid-19 и масовите убийства на неолибералния капитализъм

Васил Проданов - 13 май 2020

Любима идеологическа дъвка на пропагандните структури и политическите активисти на налагането на капитализма у нас през последните три десетилетия са правата на човека. Това било „демокрацията“. Сред тези либерални права на човека обаче от времето на Джон Лок – знакова фигура в полагането на основите на капиталистическата идеология, основно място заема правото на частна собственост, съответно правото на печалба от нея. При неолибералния капитализъм то придобива водеща роля с бедствени последици за едно много по-важно право на живите същества – правото на живот. Това пролича особено силно с пандемията от Covid-19.

Неолибералният капитализъм фрагментира и прехвърли редица функции на здравните системи на пазара, увеличи неравенството и бедността. Така големи маси от хора се оказват неспособни да водят здравословен начин на живот и да си плащат за здравни услуги. Неолиберализацията на социалдемократическите партии направи много по-уязвими и незащитени големи маси и от наемните работници.

За възхода на пандемията и на епидемиите преди това съществена роля има кризата на здравните системи, създадени в епохата на социалната държава, подчинението на здравеопазването на пазара и появата на гигантско неравенство във възможностите да се лекуваш. Неолибералната логика остави всичко на пазара. А още преди началото на епидемията от коронавируса той бе влязъл в рецесия. Максимизирането на печалбата обаче съвсем не е съвместимо със запазването на човешкия живот и дори с оцеляването на човечеството.

Неолибералният капитализъм, вместо да дава пари за защита на човешкия живот, хвърляше средства за унищожаване на човешкия живот. През последните десетилетия приватизираше здравните системи и същевременно водеше опустошителни войни, в които бяха изтрепани, умряха от болести, глад, стрес, липса на грижи или бяха прогонени от родните им места милиони хора по света.

Неолибералният световен вожд САЩ, налагащ волята на капитала навсякъде по света, хвърли 6.4 трилиона долара за войните си в Ирак и Афганистан, вместо да ги даде за защита на здравето на хората. И в момента продължава да прави това. Така унищожава хора по два основни начина – чрез войните и чрез съсипването на здравните системи. От идването на Рейгън на власт през 1981 до 1999 г. броят на болничните легла в САЩ бе намален с цел пазарно оптимизиране на разходите с 39 %. Това обаче направи американската здравна система нежизнеспособна при случаи на пандемия и рязко увеличаване на заболеваемостта. От началото на този век потенциалът на здравната система за извънредни случаи намалява ускорено, с цел да се увеличат краткосрочните дивиденти и печалби. В резултат на това в Южна Корея, която се справи много по-успешно с пандемията, има три пъти повече болнични легла на 1000 души в сравнение със САЩ.

Националистичният и протекционистки неолиберал Тръмп даже засили тази тенденция. Три месеца преди появата на короновируса той затвори службата за пандемии към Белия дом, създадена след епидемията от ебола през 2014 г. и предназначена да предупреждава за евентуални вирусни заболявания. И това става във време, когато списание „Сайънс“ съобщава за над  1000 нови смъртоносни вируса, които могат да предизвикат извънредна здравна ситуация. Действащата администрация отдавна бе предупреждавана за вероятността от подобни бедствия, но ги пренебрегна. Маркетизацията на здравеопазването завари страната без достатъчно средства за борба с коронавируса, с липса на болнични легла и бедствени следствия, водещи до смъртта на повече хора, отколкото са загиналите американски войници в десетгодишната война на САЩ във Виетнам. Когато дойде вирусът, неслучайно липсваха основни медицински средства и тестове  за голяма част от населението. Огромно количество хора просто нямаха достатъчно средства да се лекуват и бивайки заразени, станаха опасни и за другите.

След като на 31 декември 2019 г. Китай информира Световната здравна организация за разпространението на неизвестно заболяване, а на 7 януари 2020 г. съобщи, че е идентифициран коронавирусът и неговият геном, американското разузнаване се опита да накара Тръмп да се вслуша в информацията и да предприеме мерки. Той обаче се интересуваше не от човешкия живот, а от други неща, и направи точно обратното. На 20 февруари, когато епидемията вече бе в настъпление,

Белият дом предложи годишен бюджет, в който се съкращават разходите за здравеопазване и се увеличават тези за въоръжаване на армията

и изграждане на стената с Мексико. След като обаче пандемията помете  САЩ, Тръмп започна лицемерно да се оплаква от китайците, че не му били казали какво става, и да ги обвинява, че те са виновни за всичко. Виновник си за смъртта на много хора и си намираш враг, върху който пропагандно да прехвърлиш отговорността си за това.

В името на печалбата неолибералната държава прехвърли защитата на правото на живот на пазара и го направи максимално зависимо от това дали имаш или нямаш пари. Затова и най-пострадали са именно най-неолиберализирали се страни, като САЩ и Великобритания, които родиха главатарите на неолибералния капитализъм – Рейгън и Тачър.

Колкото по-неолиберализирана е здравната система на една страна, толкова по-трудно се справя тя с пандемията. В името на печалбата тя е преместила производството на лекарства и медицинско оборудване на другия край на света и се оказва, че при затваряне на границите тях ги няма. Поради това видяхме как редица западни страни се държат като бандити, присвоявайки маски и вентилатори, предназначени за други държави.

Неолибералният капитализъм така обезцени човешкия живот, че в страни като  САЩ, Великобритания, Бразилия бе изгубено ценно време в опити на правителствата да наложат „стаден имунитет“, който трябваше да унищожи старите, слабите, имащите проблеми със здравето, неспособните да  се лекуват бедни хора. Това допълнително доведе до убийство от системата на хиляди хора.

Самите  САЩ, които обвиняват тази или онази страна, че не спазвали „човешките права“, не се интересуват изобщо от базисното човешко право на живот на огромно количество хора на собствената им територия  – преди началото на кризата 87 милиона души нямаха здравни осигуровки или, ако имаха, те бяха недостатъчни за лечението им. Всяка година половин милион семейства обявяват банкрут поради невъзможност да платят дълговете си на болници и лекари. Един от всеки пет американци не може да си купи лекарствата, предписвани му от лекаря.  Затова и Бърни Сандърс написа в „Гардиън“, че американският неолиберален капитализъм убива всяка година по 30 хиляди души само защото нямат пари да отидат на лекар.

Този процес се ускори през последните месеци. Над 30 милиона американци, останали без работа, загубиха своите здравни осигуровки по времето на кошмара с короновируса и има много по-голяма вероятност да умрат. В момента огромно количество хора нямат възможност да отидат на лекар или в болница. От тези, които отиват на лекар, между 250 000 и 440 000 души са убивани от лекарски грешки.  Това е така, защото капиталът пести, наемайки недостатъчно квалифициран медицински състав, който не си върши както трябва работата. В същото време частният бизнес е спечелил над 100 милиарда долара от пазара на здравни продукти и услуги през миналата година и се бори в момента активно, за да увеличи това богатство.

Абсурдът е, че именно в тази пандемична ситуация, когато огромно количество хора умират,  болници и клиники в Америка са принудени да уволняват здравни работници по финансови причини, и това прави системата още по-убийствена. Същевременно в голяма част от градовете и болниците има дефицит от маски, ръкавици, облекла, вентилатори, а четири от пет медицински сестри, които са на предния фронт на битката, нямат достатъчно защитни средства. Гигантското неравенство в богатството води до много по-ранната смърт и убийство от страна на системата на хиляди хора, които просто са хвърляни в общи гробове и ями, дори без да бъдат идентифицирани.

Колкото си по-беден, толкова по-вероятно е да бъдеш ликвидиран от коронавируса

Водещите капиталистически страни не изпълняват задълженията си към Световната здравна организация. През изминалите десетилетия тя бе маргинализирана и недофинансирана, разчита до голяма степен на богати филантропи и лобисти, които осигуряват основната част от нейния бюджет. На всичко отгоре тя е вкарана в геополитическата битка на САЩ с Китай точно във времето на глобална пандемия. В условия на глобална пандемия представители на неолибералния капитализъм се опитват да унищожат водещата глобална здравна институция.

В бившите социалистически страни икономическите катастрофи и грабежът от прехода към клептократски неолиберален капитализъм доведоха до намаляване на средствата за здравните системи, до възход на корупцията и влошаване на превенцията. В Русия след перестроечния разпад и Елциновското налагане на деструктивен, олигархически и бандитски капитализъм болниците намаляха с 60 %. Социализмът се бе грижил за правото на живот на руските граждани и бе построил 12 762 болници, от които капиталистите нямаха келепир и ги „оптимизираха“ на 5 257, а броят на леглата в тях бе съкратен от 2 380 000 на 1 173 000. Слава богу, че засега днешната пандемия не е така смъртоносна, както испанския грип през 1918 г. Иначе „оптимизираната“ неолиберално медицина би убила десетки милиони хора. Но неслучайно в Русия така ускорено нарасна броят на заболелите. Това са резултатите от дейността на доминиращите там вече три десетилетия в икономиката либерали.

В страни като периферизираната и подчиняваща се на „големите началници“ България болниците бяха превърнати в бизнес субекти – търговски дружества, и тяхна водеща цел стана как да спечелят повече от бизнеса. Населението трябва да дава около половината от парите за здравe директно от джоба си, а много хора нямат възможност за това. Отделно огромно количество хора просто нямат здравни осигуровки.

През последите десет години са закрити над 40 болници у нас

Главно в по-малките общини, където хората са оставени на произвола на съдбата. И дори в условия на глобална коронавирусна криза развитите западни държави крадат чрез неолибералния пазар лекари и медицински сестри от България, поради което на много места из страната болниците или болнични отделения се закриват.

Бе издигнат паметник на Роналд Рейгън, чийто модел на неолиберален капитализъм бе въведен от новите строители на капитализма, превърнали така България в една от страните с най-висока смъртност в света, т.е. създали най-смъртоносния капитализъм в света – по-смъртоносен дори от този в Афганистан, където от десетилетия се води война. И за да скрият истината, че системата, която са създали, е една от най-убиващите и в този смисъл една от най-престъпните в света, депутатите приеха декларация, че времето, когато имахме всеобщо и финансирано от държавата здравеопазване, било„престъпен режим“. Нищо, че техният „режим“ е сред най-бързо унищожаващите и прогонващи хора в света.

Имаме разпад или липса на нормални здравни системи в множество развиващи се държави. Това е предпоставка за нов възход на болести, които зависят от ваксинацията, каквато е например туберкулозата. Влошаващите се условия в болниците води до увеличаващи се опасности  там. И типичен пример е заразяването със СПИН на стотици либийски деца поради лошите санитарни условия в либийските болници, резултат на катастрофата след варварското бомбардиране и унищожаване на Либия от водещите западни държави.

През последните години в особено силно ударените от кризата с короновируса Италия, Испания, Великобритания системите на обществено здравеопазване бяха смачкани от намаляване на финансирането и приватизация. От Европейската комисия също ги натискаха да намаляват разходите. Това отслабване на здравните системи доведе до смъртта на повече хора с избухването на епидемията.

Затова и за милиони хора по света от Америка до България да се разболееш, значи да се разориш, а малката и смачкана от американските санкции социалистическа Куба има неизмеримо по-добро здравеопазване, цени и съхранява много повече човешкия живот в сравнение със своя могъщ неолиберален капиталистически съсед, чиито пропагандни структури бълват идеологически мантри за „човешките права“. Тя, малката и мачкана в продължение на много десетилетия от неолибералния си капиталистически съсед Куба днес помага неизмеримо повече на целия останал свят да се справи с пандемията, отколкото могъщите САЩ.

Защитата на правото на живот, защитата на човешкото съществуване е много по-важно и заема централно място в действията на правителствата на социалистическа Куба и на твърдящия, че изгражда „социализъм с китайски характеристики“ Китай, отколкото в глобалния капиталистически хегемон, налагащ през последните десетилетия с всички възможни средства своя неолиберален капитализъм на останалия свят. Защитата на „човешките права“ е лицемерна либерална идеологическа мантра там, където господства глобалната власт на неолибералния капиталистически пазар.

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт. За контакт: vprodanov@hotmail.com