АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Атакуват Китай, за да не стане лидер в икономиката на света

Валентин Радомирски - 16 май 2020

„Борбата между Китай и САЩ се води отдавна, но до преди 10 години не ѝ се обръщаше внимание, защото се смяташе, че ръстът на китайците ще спре по естествен път, както спира при обикновеното развитие на капитализма“. Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски. По думите му до кризата с пандемията от коронавируса Китай е продължавал да се развива с темпове, които ежегодно надвишават 6,5% най-малко и бързо е заел мястото, предвещаващо му да стане лидер в икономиката на света до няколко години: „Противниците му смятат, че ако сега не му се противодейства, той няма спиране“, каза той.

„Знаем, че Китай се нарича „работилницата на света“ и това е проблемът на съвременния свят – голямата зависимост на всички останали от китайската икономика“, посочи Радомирски и изтъкна, че атаките, които след заразата от Covid-19 се появиха срещу Китай, са опит да бъде предотвратен „този естествен ход на събитията, според който Китай ще излезе на първо място“.

В предаването „12+3“ Валентин Радомирски коментира, че пандемията е повод да се прегледа ситуацията с един хегемон в света:

„Сега виждаме, че въпреки големите възможности на САЩ и огромното им влияние върху световното развитие не е възможно да наложат своето възприятие за света на всички останали държави в него. Има държави като Китай, Индия и Иран, които са хилядолетни империи, които не могат така лесно да бъдат подчинени на новите възприятия за света“.

Според него Китай излиза икономически напред, но все още не претендира да разпространява ценностите на китайската 6000-годишна култура на целия свят:

„Това е големият проблем на обществото в света – какъв ще новият световен ред. Дали ще бъде с един единствен хегемон и може ли той да наложи вижданията си на останалите, или напротив – ще минем към многополюсен свят, в който ще има няколко центъра със своя специфична култура. Икономистите дори вече говорят за икономически клъстери около тези културно-идеологически центрове. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма „Хоризонт“,„12+3“, 14.05.2020
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…